‘Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?’, warm pleidooi van Dirk Barrez

Met ‘Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?’ schreef journalist Dirk Barrez een warm pleidooi voor de herwaardering van de coöperatieve onderneming in al zijn vormen, als alternatief voor het in zijn eigen contradicties vastlopende en ons allen verstikkende financieel kapitalisme. Dit boek is het resultaat van jaren onderzoekswerk. Stof tot nadenken … en tot actie.

Barrez pleit niet voor een ’terugkeer’ van de coöperaties maar voor hun ‘herwaardering’. Ze zijn immers nooit weg geweest. Meer zelfs, helemaal onder de radar van de neoliberaal ondergesneeuwde media, hebben heel wat coöperaties goed stand gehouden. Met talrijke voorbeelden toont de auteur aan hoe ook nieuwe initiatieven ontstonden die gestaag maar onstopbaar tegen de tijdsgeest in roeiden.

De argeloze lezer associeert Zwitserland eerder met koekoeksklokken en met woorden als ‘bankgeheim’, ‘zwart geld’, ‘postbusbedrijven’ en vooral met ‘massale belastingontduiking van bedrijven’. Minder bekend – zeer onterecht trouwens – is dat in dit land de distributiesector voor 70 procent in handen is van twee coöperatieve bedrijven COOP en MIGROS.

Daarna neemt Barrez de lezer op reis naar coöperatieve bedrijven in Canada, Italië, Brazilië, Argentinië en Spanje.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via: dewereldmorgen.be

1 gedachte over “‘Coöperaties. Hoe heroveren we de economie?’, warm pleidooi van Dirk Barrez”

Reacties zijn gesloten.