Conservatieven en de realiteit

Gelukkig voor ons verschilt Nederland in veel opzichten van de Verenigde Staten. Bijna alles wat een mens kan bedenken is hier beter geregeld. Of het nou gaat om de gezondheidszorg, criminaliteit, infrastructuur, levensverwachting, onderwijs of sociaal vangnet, in Nederland ben je beter af.

Maar ook qua mentaliteit verschillen wij Hollanders met Amerikanen. Is in Nederland het devies: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg! Zeggen ze in de VS: Think big! en If you have it, flaunt it. Een narcistische patser als Donald Trump zou in Nederland (gelukkig) nooit voet aan de grond krijgen.

Maar er zijn ook veel gelijkenissen, vooral als het gaat om politieke realiteit. Om een of andere reden, hebben conservatieven minder met de waarheid dan progressieven, in Nederland en ook in de VS. Zo leeft bijvoorbeeld in Nederland het idee dat de VVD goed is voor de schatkist en de PvdA juist slecht. In werkelijkheid loopt het tekort juist eerder op onder rechtse kabinetten en terug onder linkse.

Nog een leuke conservatieve leugen? “Links heeft de poorten opengezet voor buitenlanders!”, maar hoe zijn de feiten? Eind jaren zestig ontstond er een tekort op de arbeidsmarkt, hierdoor gingen werkgevers op zoek naar buitenlandse werknemers. In eerste instantie waren dat vooral Zuid-Europeanen, maar de werkgevers hadden liever goedkope Turken en Marokkanen. De VVD en de voorgangers van het CDA waren in die tijd aan de macht. Zij sloten verdragen af met Turkije en Marokko en openden vervolgens kantoren om arbeiders naar Nederland te halen.

De PvdA was zeer kritisch, zij waren bang dat Nederlandse werknemers in de verdrukking zouden raken en dat de lonen zouden dalen. Daarom eiste de PvdA dat gastarbeiders maximaal twee jaar mochten blijven. Dat werd toegezegd, door de regering, maar de VVD en de werkgevers bedachten een truc om dat te omzeilen. Sterker nog, ze introduceerden gezinshereniging waardoor buitenlandse krachten met het gezin in Nederland geen drang meer hadden om terug te keren.

Toen Joop den Uyl in 1973 premier werd, sloot hij juist de grenzen voor gastarbeiders, ik zal maar niet zeggen wie ze weer opende. Hoogleraar Leo Lucassen heeft deze, en meerdere leugens over immigratie gelukkig voor ons ontkracht.

Het opmerkelijke aan dit alles is dat progressief Nederland niet terug slaat met de feiten. Dat Wilders niet te horen krijgt, dat juist de partij waar hij jaren lang voor in de Kamer heeft gezeten verantwoordelijk is voor die zgn. “massa-immigratie”, en dat Rutte steeds maar mag vertellen dat links niet met de centjes om kan gaan. Reden? Als je een leugen maar vaak genoeg herhaalt gaat iedereen er in geloven.  En conservatieven liegen nou eenmaal makkelijker dan progressieven.

Afgelopen week schreef mijn grote vriend Leon de Winter een stuk over de politieke vorming van Barack Obama. Nadat ik was bijgekomen van het lachen, besefte ik dat dit het begin was van een nieuwe conservatieve leugen. Strekking van het stuk is dat Obama alleen president is geworden omdat hij zwart is, positieve discriminatie dus. En dat Obama eigenlijk een links radicaal is, die zich voordoet als een politiek centrist. Met andere woorden; Obama is president geworden omdat zwarten in de VS heel makkelijk president worden (kijk maar naar de vele zwarte presidenten, gouverneurs, senatoren en congresmannen nu en in het verleden van de VS), die als hij eindelijk als links radicaal het ambt bemachtigd heeft, heel rechts beleid voert om ons voor de gek te houden. Als je dat opschrijft ben je niet goed bij je hoofd zou ik zeggen, en in het geval van De Winter klopt dat misschien ook wel.  Maar de strekking gaat dieper, mocht Obama herkozen worden dan zal dit het verhaal zijn, net zo lang totdat wij het geloven.

Het wordt tijd dat progressieven van zich afbijten en conservatieve leugens naar de prullenbak verwijzen. Want ook als je een leugen steeds herhaalt, wordt het niet ineens de waarheid.

10 gedachten over “Conservatieven en de realiteit”

 1. Amerika is gestolen goed en dat gedijt niet.

  Niemand hoor je over de American Holocaust 100.000.000 Natives zijn er vermoord.

  En nu nog in Brazilie waar indianen die een met hun omgeving leven als ware zij een onderdeel van het milieu zijn (gek he ?) worden vermoord om land of dat nutteloze metaal goud.

  Maar gelukkig in de vorm van the latino’s nemen ze het land weer een beetje terug door binnen 20 jaar de meerderheid te vormen in dat land. Latin (native + spanjaard). WE GONNA TAKE OUR COUNTRY BACK past hen beter dan die rednecks met de bijbel in de hand dunkt me.

  Door Obama is er zeker change gekomen. Nu zien niet blanken (wisten al maar nu weer extra bevestigd) dat je door heel hard te studeren en je best te doen het zelfs tot president kan schoppen. Ik zou wel eens willen zien hoeveel met dit gegeven de Getto’s proberen te onvluchten. Amerika het land van role models toch ? Nou Obama is er zeker een van.

  GOP gekkies zal je altijd houden maar ik hoop dat in Amerika zij in een soort isolement geraken en niet meer zoveel in de melk te brokkelen hebben als voorheen. Daar gaat Amerika maar ook de rest van de wereld op vooruit.

 2. Klasse Randy!

  Je wijst terecht op het allergrootste probleem van Links in Nederland:

  “Het opmerkelijke aan dit alles is dat progressief Nederland niet terug slaat met de feiten. Dat Wilders niet te horen krijgt, dat juist de partij waar hij jaren lang voor in de Kamer heeft gezeten verantwoordelijk is voor die zgn. “massa-immigratie”, en dat Rutte steeds maar mag vertellen dat links niet met de centjes om kan gaan. Reden? Als je een leugen maar vaak genoeg herhaalt gaat iedereen er in geloven. En conservatieven liegen nou eenmaal makkelijker dan progressieven.”

 3. Laats nog op de radio geweest, uiteraard bij de EO (waar ook gekken als Sorensen vrij mogen kwaken). Kern van zijn betoog: Romney gaat het winnen op inhoud!
  Die man is dus echt gek.

 4. Het drama van Nederland. Het culturele debat en mediaspektakel worden bepaald door extreemrechtse auteurs als Spruyt, De Winter, Niemoller, Livestro c.s., Baudet en Wilders.

 5. @4 Het verbaast me dat ze bij de EO-radio nog geen rubriek ‘de rechts-rabiaat van de week’ hebben. Trouwens, dat hele NCRV-programma ‘Lunch’ is ook vergeven van de rechts-rabiaten.

 6. @5 , mag je nie zeggen hoor da’s aaaaantiiiiiiii seeeeemiiiiiieeeetissssssmuuuuuuu !!!!!!!!!!

 7. “Het opmerkelijke aan dit alles is dat progressief Nederland niet terug slaat met de feiten.” Nou, dat gebeurt wel, maar dat heet tegenwoordig politiek correct en is dus verdacht. Daarom noemen racisten zich tegenwoordig realisten, zodat ze iedereen die wijst op hun racisme voor fantast kunnen uitmaken. En met succes, als je de politiek en de media mag geloven.

 8. @9 Extremen, links of rechts amuseren momenteel het meest. Misdaad, ongevallen, natuurrampen, aanslagen, leeg gebloede lijken, open wonden, onvrijwillige amputaties, uitgemergelde kinderen, misbruik in het algemeen en dat van kinderen in het bijzonder. Het amuseert, maar het beklijft niet. Daar gaat het om. Allemaal leuk en aardig, als het in godsnaam maar niet beklijft. In die categorie bewegen zich de racisten die sterk naar het fascisme neigen. Je noemt er enkele in @6, maar dat rijtje moet een lange rij zijn omringd, gekoesterd en gevoed door de kudde PVV’koeien die niets anders dan “boe” kunnen loeien. Er wordt veel geloeid de laatste tijd.

Reacties zijn gesloten.