Conflict tussen Catalonië en Madrid escaleert

Het conflict tussen Catalaanse regionale regering en Madrid dreigt verder te escaleren. Met ingang van zaterdag wordt de autonomie van de Catalaanse regio opgeheven, wat betekent dat Catalonië onder rechtstreeks bestuur van Madrid komt te staan.

De Catalaanse president Puigdemont. Illustratie: Wikipedia

Het Madrileense voornemen is een reactie op een dubbelzinnige brief van de Catalaanse president Puigdemont. In die brief dreigt Puigdemont eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen indien Madrid blijft weigeren te onderhandelen.

Puigdemont verwijt premier Rajoy dat hij het probleem niet onderkent. Voor Catalonië blijven volgens de Catalaanse president weinig opties open: “Als de [Spaanse] regering blijft weigeren een dialoog aan te gaan en doorgaat met de repressie, zou het Catalaanse parlement, indien het dat nodig acht, kunnen stemmen over een formele onafhankelijkheidsverklaring”.

De Spaanse regering op háár beurt verwijt Puigdemont dat hij “systematisch de confrontatie zoekt”, maar weigert zich duidelijk uit te spreken over de vraag of Catalonië zich nu onafhankelijk heeft verklaard of niet.

Voordat er effectieve maatregelen zijn genomen, zijn we overigens wel een paar dagen verder. Artikel 155 van de Spaanse Grondwet geeft de centrale regering de bevoegdheid “alle maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn” om een autonome regio “te dwingen aan haar verplichtingen te voldoen”. Een dergelijk besluit kan echter niet genomen worden zonder instemming van het parlement.

Puigdemont speelt hoog spel. Op buitenlandse steun hoeft hij niet te rekenen. De EU heeft bij monde van de Franse president Macron al laten weten dat Catalonië er alleen voorstaat. Dat valt de EU ook niet te verwijten. Formeel heeft Rajoy het gelijk aan zijn kant en de overige lidstaten hebben nul belang bij een zelfstandig Catalonië.

Bron: Al Jazeera