Cijfers VN over aantal burgerslachtoffers in Afghanistan veel te laag

Onlangs maakte de Verenigde Naties bekend hoeveel burgerslachtoffers er in 2011 in de oorlog in Afghanistan vielen. Net als in het VN-jaarverslag over 2010 was het aantal gedode burgers 3.000, waarvan driekwart door toedoen van de Taliban. Op dat rapport over 2010 kwam ernstige kritiek omdat het aantal burgerslachtoffers van de NAVO-acties veel te laag werd ingeschat. Maar ondanks deze kritiek heeft de VN haar onderzoek niet aangepast en gaat de organisatie door met haar misleidende cijfers.

Het VN-onderzoek naar het aantal burgerslachtoffers wordt uitgevoerd in samenwerking met de Afghaanse Mensenrechten Commissie AIHRC. Na de cijfers over 2010 gaf de directeur van AIHRC, Nader Nadery, tegenover het persbureau IPS toe dat het aantal opgegeven burgerslachtoffers van acties door het Afghaanse leger en de internationale troepenmacht alleen maar die incidenten betrof die grondig waren onderzocht. En dat betrof slechts een vijfde van alle gemelde aanvallen waarbij burgerslachtoffers waren gevallen. “We hebben de andere aanvallen niet in het rapport opgenomen omdat we niet in staat waren het precieze aantal slachtoffers vast te stellen, dat kost tijd’, aldus verklaarde Nadery. De cijfers van de VN hebben dus geen enkele waarde. Dat werkelijke aantal burgerslachtoffers is mogelijk vijf maal zo groot zijn als wat de VN aangeeft, en de bewering dat de meeste doden slachtoffers zijn van de Taliban is nergens op gebaseerd.

Een tweede probleem is dat een deel van de slachtoffers van deze aanvallen niet als burgerslachtoffers wordt geclassificeerd maar als gedode Taliban. Dat gaat vaak om mensen die opgepakt of gedood werden bij overvallen op woonhuizen en razzia’s op basis van geruchten en die er van verdacht werden dat ze mogelijk Talibanstrijders zijn. Uit verhoren van opgepakte verdachten blijkt echter dat in verreweg de meeste gevallen deze verdenking onterecht is.

Een derde probleem is dat gedode mensen die verbonden zijn met het Karzai-regime anders geclassificeerd worden dan medewerkers van het Taliban-schaduwbestuur dat in een groot deel van Afghanistan parallel aan het bestuursapparaat van de Karzai-regering bestaat met eigen lokale bestuurders, onderwijs, gezondheidszorg, rechtspraak, belastingen, met eigen propagandisten en religieuze leiders. Nader Nadery bevestigde dat gedode functionarissen van het Karzai-bewind worden meegeteld bij de burgerslachtoffers, gedode functionarissen van het schaduwbestuur worden niet als burgerslachtoffers geregistreerd.

In december jl. werd de mensenrechten activist Nader Nadery door Karzai ontslagen. “Ik heb doodsbedreigingen ontvangen, ik ben bezorgd voor mijn leven dat van mijn vrouw en kleine dochter, maar ik blijf actief in Afghanistan” verklaarde hij. Nadery was net teruggekeerd uit Nederland. De Nederlandse regering, die Nadery’s organisatie met een miljoen euro per jaar steunt, heeft zich tevergeefs bij de regering Karzai ingezet om dit ontslag te voorkomen.

Sietse Bosgra, medewerker Afghanistan Initiatief
Bron: Inter Press Service

Verscheen eerder op kunduzminitor.

2 gedachten over “Cijfers VN over aantal burgerslachtoffers in Afghanistan veel te laag”

Reacties zijn gesloten.