Het CIDI informeert…..

Van tijd tot tijd werp ik een blik op de website van het CIDI. Dat is leerzaam. Deze instelling is er om ons te informeren. Immers, zij heet voluit ‘Centrum Documentatie en Informatie Israel’. Vandaar dat zij ons informeert over het feit dat Israel een nieuwe regering heeft. De meeste media – de Israelische krant Haaretz voorop – hebben gemeld dat deze regering de meest rechtse is ooit, waaraan kolonisten het voor het zeggen hebben. Op Defensie zitten de hardst mogelijke haviken, een kolonistenvoorman bezet het sleutelministerie van Huisvesting en Bouwen, het kabinet telt een ruime hoeveelheid ‘nationalistische’ Likud-Beiteinu ministers en kolonisten hebben sleutelposities gekregen bij de verdeling van plaatsen in belangrijke Knesset- commissies, terwijl ook een een brede ministeriële commissie moet gaan toezien op vredesonderhandelingen met de Palestijnen die de nieuwe minister Tzipi Livni zou willen gaan voeren.
Maar het CIDI informeert ons zo:

Het nieuwe kabinet herbergt meer gematigden dan de vorige regering-Netanyahu. De nieuwe minister van Financiën is de gematigde oud- journalist en televisiepresentator Yair Lapid van de centristische Yesh Atid-partij, de op een na grootste van Israel. Ook Tzipi Livni, die als minister van Buitenlandse Zaken bekend stond als een voorstander van vredesonderhandelingen, komt terug – nu als minister van Justitie.

Er staat nog meer op de CIDI-site. Zo lees ik ook dat de CIDI-Jongeren (CiJo) donderdag willen gaan demonstreren tegen het bezoek van de Turkse premier Erdogan. Waarom? Omdat Erdogan lelijke dingen heeft gezegd over het zionisme. Hij heeft gezegd dat zionisme gelijk staat aan misdaden tegen de menselijkheid. (CiJo maakt daarvan dat hij het ‘Joodse zelfbeschikkingsrecht’ een misdaad tegen de mnselijkheid noemt). Ook is Erdogan niet voor GayPride. Verder zou hij bezwaar maken tegen het plaatsen van Turkse pleegkinderen bij christelijke of lesbische pleegouders. CiJo vindt echter dat het on-Nederlands is om onderscheid te maken naar geaardheid, religie of ras en dat Erdogan.zich niet met ‘onze kinderen’ moet te bemoeien. (Jeugdzorg, nemen jullie hier even nota van? Het volgende Joodse kind dat uit huis geplaatst wordt, mag van de CiJo best naar een gereformeerd gezin in Staphorst, of een leuke fundamentalistisch islamitische Turkse of Marokkaanse familie). Verder signaleert CiJo dat Erdogan geen vriend is van de Koerden (onlangs sloot hij nog een Koerdische krant en zette hij advocaten gevangen, aldus CiJo. Human Rights Watch noemde dat een schending van de mensenrechten). Verder bezet Erdogan natuurlijk een deel van Cyprus.

Vandaar dat CiJo zegt: 

Een Turkse premier die verantwoordelijk is voor twee bezettingen, de inperking van de persvrijheid en grove schendingen van de mensenrechten heeft Nederland niet de les te lezen! 

Wat? Twee bezettingen? Inperking persvrijheid? Grove schendingen van de mensenrechten volgens Human Rights Watch? Waar heb ik dat toch ook alweer meer gehoord?
Beste CIDI-jongeren, dit heet dus een chotspe. En een hele grove, bovendien. Als jullie willen demonstreren tegen een land dat zich aan twee of drie bezettingen, en het op grote schaal schenden van de mensenrechten schuldig maakt, weet ik nog wel een andere kandidaat om tegen te demonstreren. Het ligt niet al te ver van Turkije en de premier ervan komt hier ook nog wel eens op bezoek. Ik begrijp niet hoe jullie met die kilo’s boter op jullie zionistische koppen dit soort hypocriete ‘de-pot-verwijt-de-ketel-achtige geluiden durven op te schrijven. Als ik jullie was – of het CIDI –  zou ik me gaan schamen. (En bij wijze van zelfkastijding thuis al die ruim 70 VN-resoluties gaan lezen waar opeenvolgende Israelische regering in de loop van ruim zestig jaar hun togus mee hebben afgeveegd).

Verscheen eerder bij abu-pessoptimist. Auteur: Martin Hijmans.

6 gedachten over “Het CIDI informeert…..”

 1. Tja, kwestie van ‘liefde maakt blind’ en splinter en balk. Want volgens deze jongeren zal het allemaal natuurlijk heel anders zijn dan in Turkije. Zij bezetten niet, zij eh.. ja hoe zouden ze dat noemen?

 2. Israël bezet inderdaad niet, ze plegen gewoon landroof.
  En hoewel ik graag een vriend wil zijn van Israël en de joden, vind ik wel dat dat Israël binnen de grenzen van 1967 moet liggen.
  Ook zou er een Palestijnse staat moeten bestaan naast Israël.
  En Israël discrimineert niet alleen de Homo’s maar werkt een heel volk in de vernieling.

 3. Wat is dat toch weer. Roemer deed het beter. Die vond alle Partijen evenwaardig en vanuit dat oogpunt kun je een dialoog gaan voeren.

  Nee moest je Wilders en de SGP zien. Die gingen met zijn 2tjes Roemer te lijf omdat hij het in zijn “botte” hersens haalden de Israelisch en de Palestijnen op gelijke voet te zetten.

  Rechts Conservatieve Antiintellectueele Religieuzen zoeken altijd naar de verschillen en voelen zich altijd verheven boven de ander. Die geestesziekte zorgt ervoor dat we nooit tot een vredes akkoord zullen komen.

  Doe als Roemer deed. Ga de straat op daar praat met zowel de Palastijn en de Israelli en je zult merken dat die dat geweld meer dan zat zijn.

  Doe NOOIT als Wilders. Zet een keppeltje op ga in een ommuurde kiboets zitten en predik haat en angst gelijk aan dat van die baard met jurk aan de overkant in een moskee of een SGP dominee in de kerk hier in Nederland.

 4. @4 ‘Baard met jurk’
  dan ook graag ‘aalsnot met bijbel’ en ‘kinderlokker met hostiekoekje’

Reacties zijn gesloten.