Chaos in Rusland + Update

 

In Rusland is de verwarring nu compleet. Poetin en Prigozhin zijn onvindbaar, Shoigu zit blijkbaar nog steeds op zijn post (net als de hele legertop), en op sociale media circuleren video’s waarop te zien is hoe leden van de Wagnermilitie vermoord/geëxecuteerd worden door leden van de Tsjetsjeense Kadyrov-militie:


Zaterdag werd gezegd dat Poetin en Prigozhin een overeenkomst hadden gesloten, waarbij Prigozhin in ruil voor het stopzetten van zijn opmars naar Moskou naar Belarus mocht vertrekken en geen strafrechtelijk onderzoek aan zijn broek zou krijgen. Russische media melden inmiddels dat het strafrechtelijk onderzoek naar Prigozhin gewoon doorgaat.


De leider van Wagner doet er het zwijgen toe, overigens net als Poetin.

Update: Prigozhin heeft inmiddels van zich laten horen.

Grote vraag is natuurlijk wat Prigozhin tot zijn couppoging gedreven heeft. Veel waarnemers denken dat Prigozhin verwachtte door Poetin gesteund te worden. Die koos echter de kant van het leger en het ministerie van Defensie. Op dat moment moet Prigozhin zich gerealiseerd hebben dat hij verkeerd gegokt had. Mogelijk dat hij Moskou in kon nemen, maar wat dan? De gevangenissen legen en dan maar zien wat er gebeurt?

Volgens die interpretatie van de gebeurtenissen was het nooit Prigozhin’s bedoeling de politieke macht te grijpen. Toen het erop leek dat die macht hem in de schoot geworpen zou worden, raakte hij in paniek en koos hij het hazepad. Alles FWIW, uiteraard.

Samenvattend:

Wat op zich wel prima zou zijn, ware het niet Rusland een aanzienlijk nucleair arsenaal heeft. Als warlords als de zwaar gestoorde Kadyrov – het kan echt nog véél erger dan Prigozhin – daar de beschikking over krijgen is het leed voor de rest van de wereld niet te overzien.

Uitgelichte afbeelding: A crowd in Rostov-on-Don watching a Wagner tank with flowers sticking out of its muzzle – By Fargoh – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=133545154