Chagossianen worden opnieuw gedeporteerd – nu uit Engeland

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken dreigt de kleindochter van een destijds gedeporteerde Chagossiaanse het land uit te zetten, ook al is haar moeder Brits burger.

Taniella Moustache, 18, die al zes jaar in Milton Keynes woont en psychologie hoopt te studeren aan een Britse universiteit kan van haar moeder gescheiden worden en op haar beurt weer gedeporteerd worden naar waar zij geen familie heeft. Haar grootmoeder is in 1971 van Chagos gedeporteerd en werd gedwongen gevestigd op de Seychellen.

De Seychellen hebben deel uitgemaakt van het Britse Imperium, de Chagos Archipel behoort tot Mauritius, ook voormalig deel van het Imperium en hiervan illegaal losgemaakt om de VS een basis te geven op hoofdeiland Diego Garcia. Voorwaarde was dat de eilanden inwonervrij werden gemaakt. Het deporteren van oorspronkelijke inwoners is een beproefde traditie van de “Verenigde Staten”.

Lees verder bij de Guardian.

Vandaag wordt het Londense Trafalgar Square bezet door Chagossianen. Het is niet moeilijk na te gaan waarom deze mensen door het regime minder belangrijk gevonden worden dan de kolonisten op de Malvinas, nietwaar.