Censuur van links?

Femke Halsema
Van Doorbraak [de Belgische site van die naam, het volstrekte tegendeel van de gelijknamige Nederlandse! – red. Krapuul] tot Tinneke Beeckman in De Standaard, de vijfde colonne van N-VA zeg maar, ze grijpen de aanslag in Parijs aan om te hameren op wat ze de ‘censuur’ van links noemen, ‘linkse commentatoren zouden het debat dood slaan’. Datgene ‘waarover niet gesproken’ mag worden, zoals Wim Van Rooy het met de titel van zijn scheldboek stelt. Waarover hebben ze het in godsnaam?

Links zou de oorzaak zoeken in sociaaleconomische redenen – aldus het simplisme van Beeckman een fabel – en zou in alle toonaarden ontkennen dat religie een probleem is. Nuance ontbreekt hier, nochtans roept Beeckman op tot een ‘grondige analyse’. Je hoeft immers geen atheïst te zijn om te weten dat religie iets ambigu is. Sommigen vinden er een zingevende bron in om een ethisch leven vorm te geven, anderen een voedingsbodem voor fundamentalisme en haat: van de Joods-orthodoxe staatsterreur, de ku klux klan en de inquisitie, tot Al Qaida en IS.

Natuurlijk is religie niet onschuldig. ‘Linkse commentatoren’ – over wie hebben ze het eigenlijk? – pleiten dat niet vrij. Ze willen alleen de pogroms vermijden op medemensen die niets met die aanslag te maken hebben en die deze aanslagen evengoed veroordelen: moslims zijn er zelf het eerste slachtoffer van. We willen vermijden dat het rechtse correcte denken terreur als een alibi aangrijpt om de aandacht weg te leiden van de klimaatcrisis, de afbraakpolitiek, de toenemende militarisering van onze maatschappij, de waanzinnige ongelijkheid en het falen van onze democratie.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be

1 gedachte over “Censuur van links?”

  1. Pingback: Lieve hemel… | Krapuul

Reacties zijn gesloten.