Censuur binnen de VVD

Een medewerker van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie heeft volgens een artikel in het NRC geprobeerd de publicatie van een boek tegen te houden. Het boek is geschreven door VVD-senator Sybe Schaap en is kritisch over de PVV:

De filosofische publicatie van Schaap over de rol van rancune in samenleving en politiek zou de lopende onderhandelingen van de liberalen met de PVV in het Catshuis kunnen verstoren, zo vreest de partijleiding. Een medewerker van de partij heeft Schaap daarom gevraagd de publicatie uit te stellen, zo bevestigen Schaap en bronnen binnen de VVD. Schaap beschouwt zijn boek Het rancuneuze gif. De opmars van het onbehagen echter als “een filosofisch, niet-politiek werk”. Hij laat de publicatie daarom volgende week gewoon verschijnen. NRC

Schaap schrijft in de inleiding:

De hedendaagse rancuneuze boosheid krijgt gevaarlijke effecten nu deze gepolitiseerd raakt en de publieke ruimte verovert. De Partij voor de Vrijheid is een uitgesproken exponent van dit proces. De PVV hanteert een formule die veel lijkt op die uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Er worden vijandbeelden gecreëerd, beelden die duidelijk moeten maken hoezeer het eigen bestaan wordt bedreigd. De vijand loert niet alleen van buiten, maar heeft ook complotterende handlangers in het eigen domein. Externe vijanden te over: de Europese Unie, buitenlandse arbeiders, allochtonen, maar voor alles de Islam en de representanten daarvan.

Gaan we het dan toch nog beleven? Een VVD’er die wél snapt hoe het zit?

9 gedachten over “Censuur binnen de VVD”

 1. Crisis, jaren dertig politiek, gelieg over voorlichters, gesjoemel met cijfers omtrent binnenkomst allochtonen, stiekem gekonkel achter gesloten deuren; het Nederlands fascisme neemt alsmaar serieuzere vormen aan en (bijna) niemand die het op schijnt te vallen…

 2. Oeioei oei: Als DIT geen pijn gaat doen bij de VVD, wat dan wel?
  Ik heb begrepen, dat a.s. donderdag 15 maart Rutte en de VVD behoorlijk de oren gewassen zullen worden door partijgenoot (!) Verhofstadt en anderen in het Europarlement. :mrgreen:

 3. Iemand die gepromoveerd is op Adorno, vast wel zo rechts als de neten is maar toch een intellectueel – wat moet die nou toch bij de VVD? Enfin, dat blijkt dus.

 4. Helaas moet ik zeggen dat de inleiding van het boek net zoveel op de PVV als op de VVD slaat.. Het is uitwisselbaar.

  En dan de reactie van Rutte bij de NOS waarin hij laat weten dat “HIJ zich niet herkent in het geschetste beeld van de PVV”. Met andere woorden… toch het holmaatje van Wilders.

  Rutte is een schijnheilige aarshuichelaar die nu weer netjes kontjewip doet met de incestueuze SGP, om een steuntje in de rug te krijgen van die godvergeten verkopers van aanrecht en kraambed als hij zijn snode bezuinigingsplannetjes naar buiten brengt. Enge SGPVVD-er!

 5. Ik heb zo’n vermoeden dat die Schaap uitgebreid op deze website van het Krapuul heeft gekeken voor z’n boek.

 6. Heerlijk, om te zien hoe krampachtig menig “liberaal” (ahum) vandaag op dit boekje reageerde.

  Een van de leukste, die ik tegenkwam, is toch wel van ene “Noud Aerts” (via: http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/paniek_vvder_schrijft_kritisch_boek_over_pvv/)

  “Ik wil geen nieuwe verkiezingen en al zeker niet samenregeren met de PvdA.(….1)
  Ik heb niets met Wilders (….2) en ik vind ’t prima als na de onderhandelingen, dit boekje gepubliceerd wordt.

  We halen als partij meer binnen (…3) dan we ooit in ons bestaan hebben binnen kunnen halen (…4) en dan nu het kabinet laten vallen en samen moeten gaan regeren met socialisten?(…5)

  Daar ben ik als VVD-er niet voor, vooral nu niet(…6), de socialisten willen het bedrijfsleven nog zwaarder gaan belasten, dan ze nu al worden.”

  1.) Verkiezingen al geweest?
  2.) Goh? De VVD anders wel!
  3.) Winst, winst, winst? Typisch…
  4.) Ach, schattig slachtoffertje spelen! (extreem-)rechtse “liberaal” eigen!
  5.) Splash: hele dunne poep
  6.) Splash: hele dunne poep

  Denk dat ik eerdaags maar even een account aanmaak op joop & dagelijkse hoofdpijn. :mrgreen:

Reacties zijn gesloten.