CDA onderzoekt herinvoering aflaat

DEN HAAG – Het Wetenschappelijk Bureau van het CDA gaat de mogelijkheid onderzoeken van het op brede commerciële schaal opnieuw invoeren van de zogenaamde “klassieke aflaat”: een document waarmee gelovigen (al dan niet van te voren) hun zonden kunnen afkopen en aldus verzekerd zijn van een plaats in het hiernamaals. De aflaat zal worden gekoppeld aan een speciale aflaatbelasting van 69%.

De verwachting is dat veel rijke christenen van de regeling gebruik zullen maken en langs deze weg jaarlijks 3 à 5 miljard euro extra aan de schatkist zullen bijdragen. Maar ook aan de minima is gedacht: personen met een inkomen op bijstandsniveau of lager kunnen tegen een gereduceerd tarief “half-aflaten” aanschaffen waarvoor slechts een aflaatbelasting van 34,5% zal gelden.

De plannen zijn echter niet geheel vrij van controverse. In 1517 leidden problemen met de aflaatverstrekking tot de Reformatie en langdurige bloedige onlusten door geheel Europa (zie afbeelding). Volgens het CDA-bureau wordt deze keer goed opgelet dat niet dezelfde fouten als destijds worden gemaakt. “We hebben geleerd van de geschiedenis en zullen ons niet als ezels voor een tweede keer stoten,” zo verzekerde ons een woordvoerder.

De aflaat zou vanaf 31 oktober 2012 verkrijgbaar moeten zijn bij de betere kerk- en postagentschappen.

(Bron)

5 gedachten over “CDA onderzoekt herinvoering aflaat”

  1. Bij de betere supermarkten kan ook via een zegeltjes systeem gespaard worden voor een aflaat.
    Er wordt nog onderhandeld om aflaatsparen ook via de airmiles mogelijk te maken.

  2. jaap stb Schreef:

    Bij de betere supermarkten kan ook via een zegeltjes systeem gespaard worden voor een aflaat.
    Er wordt nog onderhandeld om aflaatsparen ook via de airmiles mogelijk te maken.

    De Aflaatbonuskaart!

  3. Diverse Kamerleden van een niet nader te noemen politieke partij (iets met meeuwen) hebben al aangekondigd een aflaatwet te zullen steunen. Wel eisen ze inspraak over de hoogte van het te betalen bedrag bij o.a. het in kennelijke staat ontwijken van alocoholcontroles en het middels fysiek geweld in comatueuze toestand brengen van inbraakverdachten, maar “de voordelen voor de Nederlandse Staat en de ontlasting van het juridisch systeem zijn legio,” aldus de anonieme ervaringsdeskundige H.B. te P.

    “Ontlasting van het juridisch systeem”? Getsie. 😐

Reacties zijn gesloten.