Catalaanse activisten bezetten stembureaus

Pro-afscheidingsactivisten hebben gisteren diverse stembureaus in Catalonië bezet. Op die manier hopen ze te verzekeren dat het voor zondag geplande onafhankelijkheidsreferendum door zal gaan. De centrale regering in Madrid heeft duizenden agenten naar Catalonië gestuurd om het referendum te verhinderen.

Carles Puigdemont. Illustratie: Wikipedia

Afgelopen woensdag gaf een rechtbank de politie opdracht te voorkomen dat openbare gebouwen gebruikt worden bij ‘de voorbereiding of uitvoering’ van het referendum. Het hoofd van de Catalaanse politie heeft zijn manschappen opdracht gegeven morgenochtend om 6 uur te beginnen met de ontruiming van de stembureaus.

Het Spaanse Constitutioneel Hof  heeft het referendum ‘ongrondwettig’ verklaarden en Madrid heeft iedereen die meewerkt aan voorbereiding en uitvoering ervan gedreigd met juridische sancties. Volgens de regionale regering gaat het referendum echter gewoon door. Morgenochtend om 9 uur gaan 2315 stembureaus in heel Catalonië open – tenzij de politie dat verhindert, natuurlijk. In dat geval zou de zaak wel eens lelijk uit de klauw kunnen lopen.

Carles Puigdemont, het hoofd van de regionale Catalaanse regering, zegt dat zijn regering de onafhankelijkheid uit zal roepen indien een meerderheid vóór afscheiding stemt. De opkomst is daarbij volgens Puigdemont volledig irrelevant.

Bron: Al Jazeera