Burgerrechten Honduras opgeschort na poging tot verkiezingsfraude

In Honduras zijn rellen uitgebroken na een tamelijk opzichtige poging van de zittende regering de uitslag van de presidentsverkiezingen te vervalsen. In San Pedro Soula, de tweede stad van het land, werden barricades opgericht en ging de politie betogers met traangas te lijf. De Hondurese regering heeft een avondklok ingesteld en politie en leger extra bevoegdheden gegeven de oppositie in elkaar te beuken de rust in het land te herstellen.

Juan Orlando Hernández Alvarado, de corrupte zittende president van Honduras. Foto: Wikipedia

Bij de rellen is tenminste één dode gevallen. Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Volgens een woordvoerder van de politie zijn meer dan 100 mensen gearresteerd, officieel op verdenking van plundering, maar waarschijnlijk eerder omdat ze zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevonden.

Eigenlijk had de definitieve uitslag van de verkiezingen afgelopen vrijdag bekend moeten worden gemaakt, maar dat is uitgesteld nadat de oppositie hertelling van de stemmen had geëist. Met meer dan de helft van de stemmen geteld, lag de linkse oppositiekandidaat Salvador Nasralla ruim 5% voor op de zittende conservatieve president Hernández. Afgelopen maandag werd de telling om onduidelijke redenen stopgezet. Toen ze op dinsdag hervat werd, bleek Hernández op magische wijze zijn achterstand in een voorsprong te hebben omgezet.

De oppositie heeft gezegd het resultaat niet te zullen accepteren, een alleszins begrijpelijk standpunt.

Honduras wordt geteisterd door geweld en corruptie. Het land is door Hernández volledig in de neoliberale uitverkoop gegooid, met catastrofale gevolgen voor zowel het milieu als de inheemse bevolking. Sinds 2009 zijn tenminste 123 milieuactivisten vermoord. De daders worden een enkele keer gearresteerd, maar hun opdrachtgevers  binnen de door de VS gesteunde neoliberale elite blijven vrijwel altijd buiten schot.

Een onthullende fotoreportage over de catastrofe die zich in Honduras voltrekt, vind je bij de Guardian.

1 gedachte over “Burgerrechten Honduras opgeschort na poging tot verkiezingsfraude”

  1. Pingback: Politie in Honduras weigert inzet tegen demonstranten | Krapuul

Reacties zijn gesloten.