Bureaucratie tot aan uw dood, herkenbaar?

Vrijwel iedereen heeft last van de ziekelijke hoeveelheid regels in dit land. Mensen in de zorg, uitkeringsgerechtigden en zieken bijvoorbeeld, maar er zijn vast veel meer mensen die dol en moedeloos van worden van het gedoe. Behalve uiteraard de groep mensen met veel geld, die koopt alle levensbehoeften gewoon en vindt dat de rest niet zo moet zeuren.

Bureaucratie doodt, zoals Laurent al liet zien, en de link die Bakra gaf toont deze Gruwel ook in zijn meest afgrijselijke vorm. Het totale overzicht van alle papieren ellende die bijvoorbeeld een ziek mens over zich uitgestort krijgt ziet vrijwel geen “gezond” mens meer. Daarbij loopt ook werkelijk alles fout wat er maar fout kan gaan, voortdurend worden er in dit land weer nieuwe automatiseringsprojecten ingevoerd. Waarom? Het laat zich amper raden, maar iedereen implementeert braaf mee en verschuilt zich achter het beeldscherm. Wat het systeem niet kent kan immers niet bestaan.

Ook mijn behandelaars klagen over bureaucratie in hun kliniek. Vorige week zei ik tegen mijn specialist: ” het gedoe om de ziekte heen vind ik erger dan de ziekte zelf”. Hij keek me raar aan en vroeg of ik wat medicatie wilde want ik leek wat overspannen. Tja. Begin er maar eens aan om het uit te leggen als je ernstig ziek bent, al weken aan een infuus hangt , koorts hebt en je rot voelt. Op een gegeven moment heb je daar geen energie meer voor, als zij het al niet meer zien, wie dan nog wel?

De post bracht gisteren een blauwe envelop. Ik voer al sinds jaar en dag dieetkosten op als een buitengewone last wegens ziekte. Dat ik dat heb weet de Belastingdienst inmiddels wel, want ik moest dat al zeker 20 keer verantwoorden. Maar er is weer eens iets nieuws bedacht door de Staat. Er zijn codes bedacht: nummer 1 tot en met 46. Dat ik in één zo’n categorie val moet verklaard worden door een arts of diëtist. Ik moet dat papier met mijn zieke kop en lijf uitprinten, naar de kliniek sturen, en daar moet een arts of diëtist er zich dan over gaan buigen, stempels en de juiste codes invullen en naar mij terugsturen. Dan moet ik het formulier weer naar de Belastingdienst zenden waar er iemand de brief opent en de gegevens in de computer invoert. Als de post niet zoek is geraakt, dat zou ook zomaar het geval kunnen zijn.

Weet u welk netto “voordeel” ik heb van deze aftrekpost? Zeventig eurocent per dag, het werkelijke bedrag aan extra uitgaven voor speciale voeding is ongeveer 5 euro. Waar gaat dit in hemelsnaam nog over? U kunt hier het bestand genaamd dieetbevestiging als .pdf downloaden met alle bijlagen en codes.

De “oplossing” laat zich niet raden. Vanaf 2014 zijn veel van dit soort aftrekposten niet meer mogelijk, het werd te ingewikkeld en te kostbaar volgens de marktgekken. Nog veel eenvoudiger zou het zijn om alle mensen die geld kosten maar af te schaffen of er zeep van te maken. Maar dat gebeurt inmiddels dus ook al. Je hoeft er niet eens meer voor naar een oorlogs- of hongergebied af te reizen. U kunt het ook hier zien, als u uw ogen open durft te doen tenminste.

Iedereen wast de handen in onschuld. Men deed immers maar gewoon als een radertje van een groot geheel zijn werk. Dat er aan het einde van de bureaucratische loopband doden vallen is uw schuld immers niet? Het doet me denken aan het volgende filmfragment:

7 gedachten over “Bureaucratie tot aan uw dood, herkenbaar?”

 1. Nog erger is het dat als je in de bijstand zit. Voor gemeente belastingen en waterschappen kon je toestemming geven om computerbestanden aan elkaar te koppelen, voor kwijtschelding in aanmerking te komen. Dat ging dan elk jaar automatisch. Maar wat blijkt nu: Die automatische bestanden tussen de Belasting, Rijksdienst voor het wegverkeer, Gemeenten enz. zijn gewoon ook de weg kwijt. Dit jaar kreeg ik gewoon aanslagen, omdat ik te veel geld bezit dat ik hebben mag.

  Als je dan belt beantwoorden ze je niet eens en op een email reageren ze ook niet. Dan moet je weer opnieuw kwijtschelding aanvragen via hun formulieren en de nodige Kopieën maken.

  Ik vraag me af waar dat vele geld dat ik zou bezitten staat? Niet op mijn bankrekening en ook niet in mijn knip.

 2. Inderdaad, sinds ergens in de jaren tachtig zijn dingen die geld kosten sowieso verwerpelijk. Men mag alleen geld uitgeven als het meer geld als resultaat heeft.

  Dit is geïnitieerd door Ruud Lubbers. De man kwam uit een enorm rijke familie, maar reed niettemin een Renault 6. Kijk, dan ben je gewoon geobsedeerd door geld.

  Het kan best zijn dat je niks om auto’s geeft, vind ik als autofanaat wel degelijk begrijpelijk, maar als je multimiljonair bent is er geen reden om in een Renault 6 te rijden als je ook in een veel comfortabelere middenklasser kunt rijden voor een paar duizend gulden meer. Dat geeft gewoon aan dat je een ziekelijke weerstand tegen het uitgeven van geld hebt.

  Dit werd bevestigd door zijn onwaarschijnlijk slecht geknipte haren en zijn steevast goedkoop kreukelende pakken, zoals mijn moeder altijd vaststelde. De haren werden waarschijnlijk door een bijbeunend familielid bijgehouden, en de pakken kwamen van C&A.

 3. verdorie , moet ik even de post checken .. want ik trek het dieet van mijn zoontje ( die zonder dat dieet diep wegzakt in zijn autisme ) ook van de belasting af …

 4. @Roi. Als je het je veroorloven kunt zou ik zelf die 20 euro per maand laten schieten voor al die papierhandel. Misschien is dat wel het “nut” van al die paperassen. In principe heb je recht op bepaalde vergoedingen e.d., maar je moet dan wel eerst door die formulieren heentijgeren. Veel mensen bedanken daarvoor of hebben er de fut niet (meer) voor. Dat levert “winst” op. Ik haat die formulieren.

 5. Nemo:

  Die 20 euro per maand kan ik nog wel missen. Als ik dat doe staak ik echter ook mijn verzet tegen dit onmenselijke systeem, ondenkbaar want dat hou ik zelf op te bestaan om redenen die ik niet valide vind.
  Tot een bepaalde hoogte geloof ik dat dit met opzet door de Staat zo wordt geregeld, maar ik vermoed dat bureaucratie een zichzelf versterkend systeem is. De oplossing vraagt een volkomen andere manier van met elkaar omgaan, en dat zal de huidige politiek niet willen en kunnen regelen.

  Vertrouwen, compassie, vrede en vrijheid in plaats van argwaan en controle. Maar hoe dat weer in de geesten van mensen kan gaan groeien en terugkomt? Hoe dat wiel weer de andere kant gaat opdraaien? Ik zou het niet weten eerlijk gezegd.

 6. Ja, de waterschappen! Breek me de bek niet open! Elk jaar weer opnieuw kopieen van bankrekening(en), huurspecificatie, huurtoeslag, zorgkosten, zorgtoeslag etc etc. puntje bij paaltje de afwijzing als je meer vermogen hebt dan de helft van wat sociale zaken als vermogen accepteert (5900 euro) plus 1x huur en 1 x zorgkosten (waarvan afgetrokken huurtoeslag en zorgtoeslag). Twee jaar terug werd vrijstelling van wateschap geweigerd omdat ik € 2400 bezat (mijn uitkering was net gestort). Aan de ene kant wordt je verplicht te sparen van een uitkering waar nauwelijks van te leven valt, maar heb je dan een begin gemaakt om ooit eens een nieuw matras of nieuwe vloerbedekking te kopen , dan wordt je vrijstelling wateschapslasten direct ingetrokken! Maar in enge dagbladen wordt die zogenaamde kwijtschelding van belastingen wel breed uitgemeten!

 7. @Roi. Betreffende het wiel: zou een spaak misschien iets zijn? Ik zeg ook maar wat. Ben het trouwens met je eens.

Reacties zijn gesloten.