DÜSSELDORF – 12 juli 2019 – Een Bundeswehr-generaal in actieve dienst, Torsten Gersdorf uit Düsseldorf, wordt beschuldigd van ontkenning van de Holocaust. De afgelopen jaren zijn er diverse neonazistische en extreemrechtse groeperingen binnen de Bundeswehr ontdekt.
Volgens Nederlandse en Franse antifascistische groepen gaat de generaal maandag deelnemen aan een herdenking van nazi’s en SS-ers, op de nazi-begraafplaats Ysselsteyn in Venray. Daar zijn na de oorlog bijna 32.000 nazi’s, SS’ers en Nederlandse oorlogsmisdadigers begraven. Deze kwamen meestal van tijdelijke graven elders.
De generaal eerde daarmee bijvoorbeeld ook de SS-luitenant Julius Dettmann, de man die Anne Frank arresteerde.
Er liggen volgens de groepen ´duizenden´ oorlogsmisdsdigers, onder hen naar schatting 4.000 Duitse en Oosterijkse SS´ers, en 500 Nederlandse.
Maandag 15 juli zal Gersdorf deze herdenking waarschijnlijk herhalen, samen met een groep van 350 Bundeswehr-soldaten, zo heeft de AFVN-Bond van Antifascisten vernomen. Mocht dat gebeuren, dan zal de AFVN aangifte tegen hem doen op grond van artikel 137 Wetboek van Strafrecht. De generaal kan dan gevangenisstraf opgelegd krijgen.
Gedurende de laatste tien jaar hebben de Vierdaagse-deelnemers van de Bundeswehr deze begraafplaats bezocht om de doden daar te eren, en kransen voor was de AFVN aanduidt als ´daders´ te leggen. Dit veroorzaakte protesten, ook aan de Duitse minister van defensie, Von der Leyen. De Duitse soldaten komen uit Nijmegen omdat zij daar deelnemen aan de Vierdaagse.
Behalve de AFVN, waarvan ook nazaten van verzetsstrijders lid zijn, protesteert ook de Klarsfeld Foundation uit Parijs van Beate en Serge Klarsfeld. Serge Klarsfeld is een Joods-Franse advocaat en zijn vrouw een Duitse activist en voormalig Duits presidentskandidaat voor Die Linke in 2012.
Samen spoorden ze belangrijke voortvluchtige nazi’s op die de Fransen terroriseerden, zoals de ‘Slager van Lyon’, Klaus Barbie, die voor de rechter gebracht. Mevrouw Klarsfeld werd beroemd in 1968 toen ze tijdens een openbare vergadering de Duitse bondskanselier Kurt Georg Kiesinger een oorvijg gaf omdat hij lid was geweest van de nazi-partij.
Ook begraven in Ysselsteyn zijn hooggeplaatste nazi-soldaten waaronder een generaal, enkele majoors, en SS-leden, onder hen ongeveer 500 Nederlandse verraders, die actief waren bij het onderdrukken, beroven, terroriseren, martelen en vermoorden van Nederlanders en het plegen van de Holocaust, zo stelt de AFVN-BvA. Naast Joden moesten vooral verzetsmensen het ontgelden.
Volgens de AFVN waren sommige van deze dode daders bekende folteraars, beulen, Jodenjagers of moordenaren. Zoals de Nederlandse SS-politiecommissaris van Nijmegen, Anthonie van Dijk, die bij deportaties met zijn mannen meeging, en vervolgens hun lege huizen beroofde van waardevolle spullen. Ook ligt hier de Hilversummer Willem Heubel, de eerste Nederlander die lid werd van de SS.
De AFVN heeft een brochure gepubliceerd met korte biografieën van dode daders in Ysselsteyn. De titel is ’75 examples of war criminals in Ysselsteyn’