Bruin I: bijstandsfraudeurs keihard aanpakken en schaamteloze zelfverrijkers aan de top vorstelijk belonen

Overheid gaat werklozen nog uitgebreider bespioneren

Namens het kabinet Bruin I verklaart staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken de oorlog aan bijstandsfraudeurs. Hij wil “misbruik” opsporen door gemeenten toegang te geven tot alle bankrekeningen van iedereen in de bijstand, en hen bovendien toe te staan om meer gegevens aan elkaar te koppelen. Bruin I knijpt de bijstandsgerechtigden af, maar laat de banken en managers in de maatschappelijke bovenlaag volop graaien.

In 2010 is er volgens de overheid voor 53 miljoen euro gefraudeerd met bijstandsuitkeringen. Zo’n 1,1 procent van alle bijstandsgerechtigden zou frauderen. Om de pakkans bij bijstandsfraude te vergroten wordt het net rond bijstandsontvangers aangehaald. De gegevens van sociale diensten, de studiefinanciering, de banken, het handelsregister, de gemeentelijke basisadministratie en het kadaster worden zo gekoppeld dat bijstandsfraudeurs sneller kunnen worden opgespoord. De computersystemen gaan in veel gevallen een alarmmelding geven wanneer iemand met een bijstandsuitkering een te dure auto koopt, heimelijk samenwoont, inkomsten achterhoudt of eigen bezit verzwijgt.

De Krom noemt fraude met uitkeringen “diefstal van gemeenschapsgeld en een aanslag op de solidariteit van het sociale zekerheidsstelsel”. De stoere taal en repressieve maatregelen van het kabinet richting de armen staat in schril contrast met het gemak waarmee men de banken miljarden toeschuift en met de vrijheid waarmee managers miljoenenbonussen kunnen graaien. Bovendien vormt de 53 miljoen aan bijstandsfraude een schijntje in vergelijking tot de gigantische bedragen aan fraude en belastingontduiking van de rijken en hun banken en bedrijven. En dan te bedenken dat rijken eigenlijk nauwelijks hoeven te frauderen omdat er al zoveel wettelijk toegestane manieren van zelfverrijking zijn, vaak getooid met eufemistische benamingen als bijvoorbeeld “belastingontwijking”. In tegenstelling tot bijstandsfraudeurs worden fraudeurs aan de top sowieso met de fluwelen handschoen benaderd.

Bijstandsfraude is maar al te vaak een bittere noodzaak. Velen aan de onderkant van de samenleving kunnen niet rondkomen van het minimuminkomen dat ze ontvangen, en zien zich daarom genoodzaakt om tegen de regels in te gaan. In geval van fraude door rijken en bedrijven kan dat moeilijk worden gesteld. Het is om die reden extra asociaal dat Bruin I het doen en laten van bijstandsgerechtigden nog nauwlettender gaat controleren. Het gaat daarbij al lang niet meer alleen om huisbezoeken waarbij sociale rechercheurs nagaan hoeveel tandenborstels de arme in huis heeft. Het net rond bijstandsgerechtigden sluit zich ook digitaal steeds meer. Zo maakt Bruin I het recht op privacy voor armen tot een lachertje. Daar komt bij dat het kabinet zich gedraagt als een omgekeerde Robin Hood: men steelt van de armen en geeft dat aan de rijken.

Verscheen eerder op doorbraak.eu. Auteur: Harry Westerink

16 gedachten over “Bruin I: bijstandsfraudeurs keihard aanpakken en schaamteloze zelfverrijkers aan de top vorstelijk belonen”

 1. Het is een afleiding, zodat je weer een doel krijgt als PVVD’er om boos op te worden terwijl ze je naaien ;).

  Zo werkt dat nu eenmaal “HEJ KIJK DAAR! Ok.. jongens gauw.. graaien maar”.

 2. steuntrekkers zijn altijd een doelwit geweest van benepen vvd-ertjes, een makkelijke prooi voor regenten met een heel klein pikkie
  in de jaren 80 was er al sprake van tandenborstelcontrole en koppeling van (toen nog) ziekenfondsafdracht
  zo mocht joey eens opdraven bij de ‘unit’ SOCIALE RECHERCHE alwaar hij door twee snorremanzen aan de tand werd gevoeld
  waarom bijwerken terwijl je een vorstelijke uitkering GENIET??? WAAROM WAAROM???? NOU?….
  ik had geld tekort, zodoende
  zooooooooooooooooooooo, geld tekort, hoe kan dat?
  weet ik niet, alles gaat op aan huur en drank
  en als j nou weer tekort hebt, wat doe je dan?
  dan ga ik weer bijwerken, meneer.
  ahaaaaa, maar dan ben je RECIDIVIST
  jammer, wat moet dat moet, fijne dag verder saam

  zou ik graag de krom zich eens krom zien werken zodat ie net z’n huur, energie en natje/droogje kan betalen
  paul de k. is eenvoudigweg een schijtluis!
  dat weet hij zelf nog niet, maar z’n vrouw al jaren….

 3. Wanneer je naar onderstaand onderdeel kijkt van het voorstel van De Krom en dat tegen het algemene gevoel houdt dat in het Catshuis-overleg de lengte van de WW gekort zal worden tot max 1 jaar gaan we iets heel bijzonders krijgen wanneer je je baan kwijt raakt en onder de 55 bent (boven de 55 hoef je niet je huis of je spaargeld opeten na 38 maanden WW):

  > Toegang tot bankgegevens
  De gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de bijstand, stellen aan de toekenning ervan strikte eisen. Een alleenstaande mag bijvoorbeeld niet een auto bezitten of meer dan 5.600 euro aan spaargeld hebben. Om dat te controleren zullen gemeenten onder meer toegang krijgen tot veel meer bankgegevens van bijstandsontvangers.

  Tot nu toe liet de Belastingdienst het alleen weten als er aan het eind van het jaar meer dan 500 euro op een rekening stond of als er meer dan 15 euro rente was uitbetaald. Nu zal de Belastingdienst gegevens beschikbaar stellen over alle bankrekeningen.<

 4. Leuk dat ik een stuk orginele tweet van mij als conclusie terug vind in de tekst, goed verwoord….. word ik blij van.

 5. Het zal wel niet lang meer duren dat de mensen die naar de voedsel-bank moeten om rond tekomen elke maand in een computer systeem worden opgeslagen en zo worden gekort op hun uitkering.

 6. Zelfverrijking zou zowel in de hogere als de lagere regionen niet moeten kunnen, indien aangetoond
  gewoon een aantal jaartjes lekker zitten/liggen te brommen in één van onze Hiltons.
  Er is altijd wel iemand de dupe van dit soort praktijken.

  Groetjes iedereen.

 7. marcy en robbie alleen de onderkant aanpakken is niet correct, men moet wel degelijk de gulzige bonusbankiers in de kladden pakken.
  Maar ja wat wil je in ons landje wouter bos en en wim kok zyn onze socialistische rolmodellen.

  in azie zyn mensen die ondanks hard werken NIET elke dag te eten hebben. Daarom is het gekwyl van sommigen over onze laagstbetaalden zielig en makkelijk.

  het lezen van George Orwell : 1964 is aanbevelingswaardig.

  Waar zou de SP op willen bezuinigen?? Toch niet op de toelagen voor ons Koninklijk Huis??

 8. ‘In 2010 is er volgens de overheid voor 53 miljoen euro gefraudeerd’

  Zullen we daar dan ’s minimaal 100 miljoen bij optellen voor de onrechtmatige zelfverrijking van Beatrix c.s?

 9. @#9 We zitten hier niet in Azië, geen vergelijk.
  De verhouding tussen controle op de fraude op de werkvloer en fraude aan de top is helemaal zoekgeraakt onder dit kabinet.

  Neem bijvoorbeeld ook de heksenjacht op vermeende PGB fraude, dit gaat over nog geen procent op 2,7 miljard! (bevestigd door zorgverzekeraars nederland) Terwijl er 26 miljard in de awbz verdwijnt waar relatief weinig onderzoek is wat er nou precies mee gebeurt.

  De SP heeft een goed doordacht en degelijk alternatief voor een zorgstelsel wat vele malen eerlijker is dan zoals het nu door deze coalitie tot onherkenbaar gedrocht wordt uitgebraakt. Lees er maar eens over op de site.

 10. @10; tel eerst even de vele miljarden, die Trix en consorten weten binnen te halen voor NL??

  Overigens, als jij het vermoeden hebt dat Trix en consorten frauderen, dan mag ik aannemen dat je inmiddels aangifte hebt gedaan? Fraude, door wie ook, is en blijft strafbaar. Indien géén aangifte gedaan, dan is je opmerking enkel geschreeuw te noemen.

 11. BorF, ik reik je met alle liefde een spiegel aan. Bij deze.

  Verder nog steekhoudende argumenten i.p.v. simpele one-liners? 🙄

 12. richard walter@ het gaat mijn om wie waar verantwoordelijk voor is, afkomst en status moet de rechts-
  gang nimmer belemmeren.
  Een bankier die zijn zakken op onverklaarbare wijze vult moet natuurlijk gestraft worden, een
  persoon die met gemeenschapsgeld loopt te frauderen is net zo schuldig alleen het zij op kleinere
  schaal.
  Daar zit hem nou net het venijn, als vele mensen aan de onderkant van de samenleving gaan
  frauderen dan is het effect net zo groot als die honderden bankiers die wij helaas rijk zijn.
  Misschien moeten wij vanuit gaan dat mensen bij beginselen slecht zijn, indien de bewezen
  diensten dit ontkrachten.
  Ik hoop dat dit verhaal jou beeld over mijn een beetje heeft bijgesteld.

  Groetjes allen.

 13. Een verkeerd ingevuld formuliertje aan de onderkant van de samenleving wordt al als fraude aangemerkt. Dit kabinet bespeeld de beeldvorming via hun toegang tot diverse media en misbruikt vervolgens deze beeldvorming om een heel sociaal stelsel af te breken, daar zit het venijn.

  Zie PGB, makkelijk voorbeeld, ineens had heel Nederland het erover, vreselijk….. triljarden werden weggesluist, die regeling moest en zou maar eens weg. En nu komt ZN met een benadering van het bedrag dat ze niet helemaal goed kunnen herleiden nog niet tot 1 procent van 2,7 miljard.

Reacties zijn gesloten.