Britse regering moet Brexit voorleggen aan parlement

theresa_may_uk_home_office_cropped
De Britse premier Theresa May

Het Britse Hof heeft beslist dat de regering van premier Theresa May de instemming van het parlement nodig heeft om de onderhandelingen over het vertrek uit de EU te openen. Zónder deze instemming mag May Artikel 50 niet aanroepen. Met het aanroepen van Artikel 50 wordt de uittredingsprocedure in gang gezet. De zaak was aangespannen door enkele burgers die van mening waren dat de regering het parlement niet kan negeren bij de onderhandelingen over Brexit. Opmerkelijk genoeg stemde één van initiatiefnemers vóór uittreding uit de EU.

May is van mening dat de regering geen toestemming van het parlement nodig heeft, omdat het de uitslag van een referendum betreft. In dat geval voert volgens May de regering de wil van het volk uit, zonder dat het parlement daarbij betrokken hoeft te worden.

Een meerderheid van de Britse parlementariërs is weliswaar tegen Brexit, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het parlement de uitslag van het referendum zal negeren en het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU tegen zal houden. Waarschijnlijk zal het parlement aansturen op een “zachte” (behoud van toegang tot de interne markt in ruil voor een zekere mate van vrij verkeer) Brexit i.p.v. de “harde” (radicale breuk) waarop May leek aan te sturen. Voor May is het natuurlijk een nachtmerriescenario om permanent op de vingers te worden gekeken door een parlement dat er alles aan zal doen een harde Brexit te saboteren.

Algemeen wordt verwacht dat de regering hoger beroep aan zal tekenen. Het Hooggerechtshof heeft de periode tussen 5 en 8 december alvast ingeruimd voor het appel. Een beslissing van de regering over eventueel hoger beroep wordt pas na het weekend verwacht. Maandag zal de regering in het Lagerhuis een verklaring afleggen over de zaak.

Uiteraard gingen de Brexiteers vandaag volledig door het lint. Volgens Arron Banks, de voorzitter van de Leave EU Campaign, hebben de rechters van het Hof de oorlog verklaard aan de democratie. Net als zijn Nederlandse tegenhangers heeft Banks geen enkel benul van de functie van rechtspraak:

Parliament voted six-to-one in favour of letting the people decide. They didn’t get the answer they wanted, and now they’re going to use every dirty trick in the book to try to sabotage, delay or water down Brexit.

It’s no surprise that the legal establishment has joined the political class in declaring war on British democracy. Why wouldn’t unelected judges want to preserve an EU system where unelected elites like themselves are all-powerful?

Bij de UKIP ging men meteen maar een stap verder door het ontslag van de betrokken rechters te eisen (wat in Engeland net zo min mogelijk is als in Nederland), want hoe durf je Het Volk tegen te spreken: “How dare these activist judges attempt to overturn our will?”.

De beurzen reageerden positief op het nieuws en het Britse pond steeg in waarde. Algemeen wordt aangenomen dat een zachte Brexit aanmerkelijk minder negatieve gevolgen zal hebben voor de Britse economie dan een harde Brexit.

 

 

1 gedachte over “Britse regering moet Brexit voorleggen aan parlement”

  1. Pingback: Rechtse Britse pers schiet in psychose na uitspraak Hof over Brexit | Krapuul

Reacties zijn gesloten.