Britse regering: geen bijdrage voor vervanging brandbare gevelbekleding flats

De Britse regering heeft gezegd dat de kosten voor de vervanging van brandbare gevelbekleding bij flats niet te zullen vergoeden. Dat betekent dat gemeenten en deelgemeenten die vervanging waarschijnlijk volledig uit eigen zak zullen moeten betalen. De kosten daarvan gaan in de miljoenen lopen.

Illustratie: Wikipedia

De vervanging is noodzakelijk omdat uit onderzoek blijkt dat bij niet minder dan 95 flats de gevelbekleding bestaat uit hetzelfde brandbare materiaal dat gebruikt werd bij de Grenfell Tower. Naar alle waarschijnlijkheid is die brandbare gevelbekleding er de oorzaak van geweest dat het vuur zich razendsnel uitbreidde, waardoor veel mensen vast kwamen te zitten, vooral op de hogere etages. Het totale aantal doden is nog steeds niet duidelijk. Volgens de officiële cijfers zijn 80 mensen om het leven gekomen, maar ruim 60 mensen worden nog steeds vermist. Vermoedelijk is ook het merendeel van hen omgekomen in de vlammen.

Voor Britse gemeenten en deelgemeenten is de mededeling van de regering bijzonder zuur. Britse gemeenten zijn de afgelopen jaren getroffen door harde bezuinigingen. Wanneer ze de kosten voor de vervanging van gevelbekleding volledig zélf moeten dragen, zullen gemeenten onherroepelijk moeten bezuinigen op andere voorzieningen. Daar komt nog eens bij dat premier May er een paar dagen geleden geen been in zag de DUP voor 1 miljard om te kopen, uitsluitend om haar eigen wankele positie te verstevigen. Dat dáár blijkbaar wél geld voor is, zal May ongetwijfeld niet in dank worden afgenomen.

Bron: The Independent