Britse minister pocht dat hij kan rondkomen met 62 euro per week. ‘Wel doe dat dan’

Iain Duncan Smith
Iain Duncan Smith

Zou u dan kunnen leven met 53 pond (of 62 euro) per week? Die vraag kreeg de Britse minister van Werk en Pensioenen Iain Duncan smith voorgeschoteld tijdens een radio-interview over de verlaging van de uitkeringen. “Als het moet, zou ik dat doen”, antwoordde de minister. Een petitie die eist dat Smith de daad bij het woord voegt, ontving in twee dagen tijd 370.000 handtekeningen.

De minister verdient momenteel 1.864 euro per week. Rondkomen met 53 pond per week betekent een inlevering van 97 procent. Of anders uitgedrukt: Iian Duncan Smith verdient 30 keer meer dan de mensen die moeten overleven met een uitkering.

Onlangs werd beslist om de uitkeringen trager te laten stijgen dan de inflatie. Dat komt dus neer op een effectieve verlaging van de al zeer lage uitkeringen. Er wordt ook beknibbeld op de huursubsidies. De zogenaamde bedroom tax straft huurders die een kamer op overschot hebben of op een te grote oppervlakte wonen. Zij kunnen tot 25 procent van hun subsidie verliezen.

Tegelijk werd de hoogste belastingvoet voor de grote inkomens verlaagd. Volgens premier Osborne straft die hoge belasting de mensen die jobs creëren.

‘If I had to, I would’

Volgens de minister van Pensioenen en Werk is de verlaging nodig om mensen aan het werk te krijgen en om te besparen. Op de BBC-radio kwam hij de besparingen verdedigen. Na een getuigenis over hoe moeilijk het is om te overleven met zo’n klein bedrag, kreeg Iain Duncan Smith de vraag of hij het zou kunnen. “If I had to, I would”, zei de minister.

Meteen werd op Change.org een petitie gelanceerd. “Deze petitie roept Iain Duncan Smith op om minstens één jaar lang met dit inkomen te leven. Zo zou hij ook helpen om het huidige mantra van de conservatieve partij – ‘We moeten hier samen door’ – te realiseren.” Na twee dagen staat de teller op een kleine 370.000 handtekeningen.

Iain Duncan Smith noemde de petitie een stunt die de aandacht afleidt van de noodzakelijke hervormingen. “Ik ben al twee keer werkloos geweest, dus ik weet wat het betekent om onder de armoedegrens te leven”, voegde hij er aan toe. Iain Duncan Smith was inderdaad twee keer in zijn leven gedurende een korte periode werkloos. Een eerste keer nadat hij afzwaaide uit het leger en een twee keer toen het bedrijf waar hij werkte herstructureerde.

Volgens onderzoekers verbonden aan de campagne End Child Poverty leeft één op vijf kinderen onder de armoedegrens. In Manchester en omgeving is dat zelfs één op twee kinderen. Een kwart van die gezinnen is zo arm dat er vaak een maaltijd wordt overgeslagen omdat er geen geld is om eten te kopen.

 

Verscheen eerder op dewereldmorgen.be. Auteur: christophe callewaert

1 gedachte over “Britse minister pocht dat hij kan rondkomen met 62 euro per week. ‘Wel doe dat dan’”

  1. Volgens een artikel in The Guardian had diezelfde proleet in diezelfde week dat hij pochte rond te kunnen komen van 3% van zijn huidige toelage (excl. allerlei extra’s) 112 BP uitgegeven aan een nieuw blue tooth setje voor zijn mobieltje…
    Hier trouwens hoe een stel andere proleten op de vraag of ze rond zouden kunnen komen van het bedrag dat teveel is om van dood te gaan en te weinig is om te leven reageerden:
    http://www.newstatesman.com/politics/2013/04/could-you-live-53-week-how-cameron-and-osborne-responded
    Bedenk: dit zijn de vrienden van Rutte en Samsom.

Reacties zijn gesloten.