BREKEND: Jolande Sap stapt op als leider GroenLinks

We noemden al eerder een achtergrondartikel in Vrij Nederland over de crisis in GroenLinks, en met name de positie van Sap, waaruit een beeld van zeer moeizaam functioneren van de politiek leidster van GroenLinks rees, en nu beweerde eerst NRC dat ‘bronnen hoog in de partij’ vinden dat de positie van Sap onhoudbaar is, kort waarna we konden lezen dat Sap inderdaad opstapt.

Verrassend is het niet; ik zie ook niet hoe je positie houdbaar zou kunnen zijn na – in principe, zonder restzetel tgv een lijstverbinding gerekend – 70% procent van je zetels verloren te hebben.

32 gedachten over “BREKEND: Jolande Sap stapt op als leider GroenLinks”

 1. Maar dit soort nacht-van-de-lange-messentoestanden kan nou toch moeilijk herstel van vertrouwen in deze club in het vooruitzicht brengen…

 2. Ik ben benieuwd hoe GL verder gaat. Als Blauw (dus de liberale koers voortzetten), of toch terugkeren naar meer Groen?

 3. Dit is toch die mevrouw van het afknijpakkoord en de koloniale oorlog in Afghanistan? Good riddance. Next.

 4. Dat ze pas opstapt als het echt niet anders meer kan, is kenmerkend voor haar arrogantie.

  Zelfs in de afscheidsbrief blijft ze zeggen dat ze het er niet mee eens is.

  Een politiek leider moet opstappen als er geen draagvlak meer is.

  Mensen die verantwoordelijk zijn, moeten die verantwoordelijkheid ook nemen als hun doorgedramde plannen verkeerd uitpakken. Had wel eerder gemogen van mij.

 5. Waarom heb ik nu zo’n beeld van dansende Munchkins uit “the Wizard of Oz ” zingend ” He ho , the whitch is gone “

 6. @4 Zoals ik op twitter zag: dan mag de PvdA de premier leveren, want dan zijn die in één keer het grootste. Als dat niet geheel rechts Nederland aan het bloedspugen krijgt weet ik het ook niet meer 😈

 7. Het zal wel komen doordat Jolande D’66 een ‘afbraakpartij’ heeft genoemd vorige week bij P&W. Dat zal Tof Thissen vast niet leuk gevonden hebben, omdat hij zelf voor een dergelijk afbraakbeleid staat. Nu zal er dus wel een of andere ultra-liberaal als fractieleider ‘gekozen’ worden. Fijn…

 8. Het is ook niet 100% haar schuld. Ze zette het beleid door dat al door Femke H. was ingezet, en genoot de steun van 85% van de GL leden (zie de kwestie Tofik Dibi).

  Als je een kapitein steunt die het verschil tussen bakboord en stuurboord niet weet moet je ook niet raar opkijken als het schip strand.

 9. @12 wanneer was haar hoogtepunt dan?

  Maar even zo goed. Wanneer ik het NRC lees is eigenlijk het bestuur door het ijs gezakt en niet Jolande Sap. Hoe ik ook de koers van ToenLinks van mevrouw Sap verafschuw, had het bestuur eerder moeten ingrijpen. Het is abosoluut niet nodig geweest om het risico wat mevrouw Sap voor de partij vertegenwoordigde te handhaven voor de verkiezingen. niet alleen 7 zetels pleitte maar ook verlies van banen en vooral van aanzien van een partij waarin mensen met idealen zich konden vinden. ToenLinks moet heel hard werken om weer tien zetels te krijgen. Mevrouw sap krijgt na een rustperiode met riant wachtgeld heus wel ergens een baantje maar de fractiemedewerkers zijn de klos. En dat is ook de verantwoordelijkheid van een slap bestuur met dito onder de maat opererende zichzelf God vindende slechte bestuursleden die alleen voor eigen eer en glorie daar zitten maar er een puinhoop van maken.

 10. Toch is het wel triest voor dat arme mens heeft zichzelf zo voor gek moeten laten zetten in die campagne en debatten enzo , waar ze zelf duidelijk een schurfthekel aan had, en wat levert het op? Geen reet.

 11. @15 Ze heeft heel even, in de week van het Lente-akkoord aan de macht mogen ruiken, en in de maanden daarna in een roes mogen dromen van meer van dat. Dat moet heerlijk geweest zijn.

 12. Bestuur of Augurkje zelf … even schuldig , die hele partij heeft dankzij PvdA koekkoeksjong Halsema elk recht op voortbestaan verloren , Het bestuur had na de neo-liberale lulkoekerij van Halsema een streep onder het experiment kunnen zetten en de partij weer Groen en Links kunnen worden , niet gedaan , rest mij slechts een toepasselijke kreet uit het verleden te roepen : Vuilnesman , kunnen deze zakken ook mee ??? “

 13. Politieke-partijen kun je vergelijken met voetbalclubs. Gaat het slecht, komt er een nieuwe trainer. Het CDA, de SP, de
  PVDA, alle 3 partijen hebben hun trainers vervangen voor
  andere trainers.

 14. 18 Yep en als je als trainer iemand binnenhaalt die tot voor kort nog speelde voor een ander team , zoals Halsema was … dan ga je als dat team spelen ….

 15. De bestuursvoorzitster is bereid op te stappen >> http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3327295/2012/10/05/Partijvoorzitter-GroenLinks-bereid-op-te-stappen.dhtml
  Wijt het allemaal aan het feit dat de Pers eens haar werk deed ..
  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3327210/2012/10/05/Partijtop-Sap-stapte-op-na-publicatie-NRC.dhtml
  Natuurlijk allemaal “Grappig” kiezen bij het AD paneeltje wat je van het nieuws vind 🙂

  Ina Brouwer ( die was toch naar de PvdA , heb ik een terugkeer gemist ??? ) vind haar mede-ver neoliberaalde Toen Linkster Sap slecht behandeld en Bas de Gay enz. vind dat men zonder haar niet verder kan …

  Ik zou zo zeggen , allemaal Ina achterna ….. Polonaise naar de PvdA … Toch nog een ministerspost voor Halsema …. 😀

 16. @20 Ik ben bang dat ToenLinks mastodonten Marijke Vos en Andree van Es worden opgeroepen een commissie te vormen die gaat onderzoeken hoe dit groen-groen-knollen-tranendal zich heeft kunnen vormen na de tsunami van neoliberale zoenen plat op de mond van Markio Rutte en co.

 17. @21Natuurlijk , en dan word er over juist die zoenen nooooooit meer gepraat … Waarna samen met Ina Brouwer de fusiecommisie met de PvdA word gevormd ..

  Kom Neo Liberalen sluit de rijen
  Tezaam gaan we de afgrond tegemoet
  Laat ons lekker met de VVD gaan vrijen
  Commissariaten , zie voor ons reeds hun gloed

 18. Groen Links is vanaf het begin een kliekjespartij geweest. Ik ben zelf na een jaar na de oprichting afgetaaid. Door de boegbeelden is vanaf het begin de verdeeldheid verborgen gebleven. Het is over and done.Er is niemand meer om achter te schuilen.

 19. Laten we stoppen met bakkeleien
  Bezie ons linkse idealen met weemoed
  Onze plaats zoeken tussen rechtse regeringspartijen
  GroenLinks behoort niet meer tot Nederlands cultuurgoed

 20. Rechtswaards !! laat ons vergeten
  Ooit Groen links te zijn geweest
  onze zielen
  gaan we verkopen
  aan het li-be rale Beest

 21. Het zal nog een kabinetje duren
  De nieuwe man wordt Jesse Klaver
  dankzij oubollige interne dictaturen
  Ontpopt zich als neoliberale handhaver

 22. Een beetje off-topic, maar ik vind het toch opvallend. Haast niemand heeft het over een samengaan met of overstap naar de PVDD. Hoewel de PVDD vaak toch linksere standpunten innam dan GL.

 23. live van de partijraad (via Volkskrant)

  Eerste stelling in stemming: de partij moet terug naar een ideeënpartij, en af van de focus op de macht. De stelling wordt met ruime meerderheid aangenomen.

  Een stevige trap NA!

 24. De vroeg oud geworden Maarten van Poelgeest doet ook zijn plasje :

  ‘We moeten praten over wie we zijn, wat zijn onze idealen en hoe geven wij die vorm. Misschien moet er wel gedacht worden over een andere naam of samenwerking met een andere partij’, aldus de wethouder. ‘We moeten niets uitsluiten.’

  En ik maar hopen dat hij solidair zou zijn met bestuur en Sap

Reacties zijn gesloten.