‘Breivik was fan van mij, maar als schrijver ben ik niet verantwoordelijk’

Interview met demograaf Phillip Longman in NRC.

Demograaf Phillip Longman denkt dat liberale, matig reproducerende samenlevingen onder druk van immigratie terug zullen vallen op patriarchale, religieuze gemeenschapsvormen. Dit ter behoud van ras en cultuur. De Noorse terrorist Anders Breivik was een fan van zijn werk, en handelde er mogelijk naar.

‘Behoud van ras en cultuur’, dan zullen we voor Nederland eerst vast moeten stellen wat ‘ons’ ras is en ‘onze’ cultuur. Zowiezo lijkt mij dat er qua mens maar één ras is. Als er al verschillende waren in het begin, is alles zo vermengd dat er geen onderscheid meer is. Dus die kunnen we gevoeglijk met het water van de Rijn weg laten spoelen. Voor cultuur geldt, in onze delta is het een samenraapsel van verschillende culturen door die door de eeuwen heen zo is samengevloeid. Vluchtelingen waren altijd welkom, als ze ook goed voor de handel waren. Want mensen helpen moet natuurlijk wel wat opleveren.

Daarvoor geeft hij in zijn werk een simpele verklaring: de grote gezinnen van moslimmigranten geven autochtonen het gevoel dat zij en hun beperkte nageslacht in de verdrukking komen. Het verwondert Longman daarom niet dat Breivik zich zo afzette tegen de vrije seksuele moraal van de Noren, het feminisme en het multiculturalisme. Om deze redenen: buitenechtelijke kinderen vallen buiten de groep, de vrouw moet in de eerste plaats voor nageslacht zorgen en geslachtgemeenschap met iemand van een ander ras of cultuur ondermijnt de inheemse soort.

‘de grote gezinnen van moslimmigranten’ tja, dit is zo’n bangmaak verhaal van Geert & co. Is totale onzin en immigranten uit landen met grote gezinnen passen zich door hun ontwikkeling hier in Nederland massaal binnen de kortste keren aan.

De wetenschapper heeft echter geen hoge pet op van Breiviks intellectuele capaciteiten. Hij ziet hem niet als een ijverige student, maar als een product van het Google-tijdperk. Iemand die informatie niet zelf interpreteert, maar in zijn eentje een utopie bij elkaar knipt en plakt.

‘als een product van het Google-tijdperk’. Nou dat gevoel heb ik nou ook altijd bij Geert Wilders en Martin Bosma en al die anderen op die brulapenrots. Gaan voorbij aan elk relevant onderzoek, pakken hier wat en pakken daar wat en maken er een bangmaakverhaal van. Dat door die domme meelopers van hun helemaal zonder morren wordt geslikt. Zonder zelf na te denken, hangen ze voor hun flatscreen en zappen lekker tussen SBS 6 en RTL4 en weer terug. Snellen de koppen in de Telegraaf en ronden dat af met een sausje bangmakerij en polarisatie van Geert en de PVV. En ziedaar de ‘Bange Nederlander’. (deze tekst is uit de jaren zeventig, maar nog steeds actueel volgens mij)

3 gedachten over “‘Breivik was fan van mij, maar als schrijver ben ik niet verantwoordelijk’”

 1. “Demograaf Phillip Longman denkt dat liberale, matig reproducerende samenlevingen onder druk van immigratie terug zullen vallen op patriarchale, religieuze gemeenschapsvormen.”

  Hij denkt dat niet, hij ‘hoopt’ dat. Wat een flauwekul theorie trouwens, dat wetenschappelijk windei zit waarschijnlijk om aandacht verlegen. Die ‘matig reproducerende samenlevingen’ zouden juist blij moeten zijn dat er door immigranten tenminste nog geneukt wordt, willen die samenlevingen niet in een vergrijzend sterfhuis veranderen. Die angst voor grote moslimgezinnen doet mij sterk denken aan de angst die er in de negentiende eeuw onder protestanten bestond ten aanzien van de grote katholieke gezinnen, de katholieken zouden wel eens een demografisch gevaar kunnen vormen voor het calvinistische Nederland. Overigens denk ik dat het slechts een kwestie van enkele decennia is voordat ook moslims kleinere gezinnen gaan vormen, omdat het hebben van bijvoorbeeld 6 kinderen een (te) grote financiele belasting is op het budget van een gezin. Ook moslims worden vroeg of laat voor de keuze gesteld: wat wil ik, een groot gezin of een carrière, die mij geen ruimte laat om voor de kinderen te zorgen? Aangezien ook moslims vooruit willen, willen ze geen zes kinderen die als een blok aan hun been blijven hangen. Daarnaast denk ik dat er een secularisatie onder moslims op zal treden, die er toe zal leiden dat ze niet meer automatisch op hun achttiende gaan trouwen omdat hun ouders dat zo graag zien. Die opgelopte spookverhalen over de islam… natuurlijk moet je excessen (gedwongen huwelijken, eerwraak, etc.) en misstanden aanpakken, ook in de islam, maar dat opgeklopte alsof we hier dadelijk allemaal moskeeen hebben staan en op een vliegend tapijt rondzweven… worden die PVV’ers nou eens nooit moe van zichzelf? Ik ben ook wel eens door Marokkaanse jongetjes uitgescholden en dan borrelt het inderdaad wel even en ook van dat ‘in het eigen moslimwereldje opgesloten zittende’ van veel moslims zie ik ook niet erg zitten, maar ik ga er maar vanuit dat alle mensen (ook moslims) uiteindelijk liever vriendelijk dan haatdragend met elkaar om willen gaan. Mensen (zowel westerlingen als moslims) zouden zich gewoon eens wat opener naar elkaar toe op moeten stellen, dan zou veel wederzijds onbegrip al uit de wereld zijn geholpen.

 2. Sowieso lijkt mij dat er qua mens maar één ras is.

  In de taxonomie (de wetenschap die zich bezig houdt met alle plantjes en beestjes de juiste wetenschappelijke naam te geven) komt de term “ras” sinds Linnaeus (1707-1778) het systeem een flinke make-over heeft gegeven helemaal niet meer voor omdat het in de spreektaal geen vaste betekenis heeft.

  “Het menselijk ras” is bijvoorbeeld de hele familie mensachtigen (staat dus 2 hele nivo’s boven het begip “soort”), anderen vinden alleen de soort “Homo sapiens” het menselijk ras en bepaalde gekweekte planten- en dierenrassen zijn vaak zelfs nog niet eens ondersoorten maar “varianten” (1 nivo lager dan ondersoort) of “fenotypen” (nóg lager op de verdeel-ladder).

  Eigenlijk vind ik het best wel verrassend dat het bij mijn weten nog nooit is gebeurd dat een advocaat die iemand moet verdedigen die (laten we even aannemen dat die persoon onschuldig is, dat maakt de zaak namelijk wél zo leuk) van racisme wordt beticht en de rechter vraagt een éénduidige definitie van “ras” te geven. :mrgreen:

  Zou je overigens op basis van genetische verschillen “mensenrassen” moeten definiëren, dan kom je uit op pakweg 80 zwarte rassen en 1 restgroep (2 leden van naast elkaar wonende Afrikaanse stammen verschillen genetisch meestal nog meer dan een Zweed en een Koreaan).

Reacties zijn gesloten.