Braziliaanse politie arresteert opnieuw bondgenoot van president Temer

De Braziliaanse politie heeft gisteren Geddel Vieira Lima gearresteerd. Lima is een trouwe bondgenoot van president Temer.  Hij wordt verdacht van belemmering van de rechtsgang en poging tot omkoping. Lima was tot november vorig jaar Minister van Administratieve Zaken. Hij werd gedwongen ontslag te nemen na beschuldigingen van corruptie.

President Temer. Illustratie: Wikipedia

Lima zou zwijggeld hebben betaald aan Eduardo Cunha, de voormalige voorzitter van het Braziliaanse Lagerhuis, en aan makelaar Lucio Funaro. Beiden werkten als fondsenwerver voor Temer’s tot op het bot corrupte Partido do Movimento Democrático Brasileiro (PMD). 

Met de arrestatie van Lima wordt het net rond president Temer (weer) strakker aangetrokken.  Volgens het OM heeft Temer een bedrag van 130.000 euro geaccepteerd van een vleesverwerkingsbedrijf dat betrokken is bij een hele trits corruptieschandalen. Daarnaast verdenkt het OM Temer van belemmering van de rechtsgang en het deel uitmaken van een criminele organisatie. Het OM is in deze zaak sterk afhankelijk van getuigenverklaringen die afgelegd zijn door voormalige medewerkers van de PMD en/of Temer. Uiteraard is er Temer veel aan gelegen deze getuigen tot zwijgen te brengen.

Temer’s populariteit bevindt zich op een absoluut dieptepunt: minder dan 10% van de Brazilianen heeft nog vertrouwen in hem. Om de president af te zetten is een twee derde meerderheid in het parlement vereist. Een stemming over de afzettingsprocedure wordt eind juli verwacht. Of het er inderdaad van zal komen is overigens nog maar de vraag: veel parlementariërs van de PMD hebben kilo’s boter op hun hoofd.