Bosma (PVV) in de Volkskrant: “Wat heeft links tegen kunst?”

Onderstaand stuk is van wltr, die deelneemt aan de Krapuul Creative Commons Pool, en dit artikel verscheen eerder op zijn eigen site.

Vandaag bood de Volkskrant opnieuw een platform aan de PVV om hun politieke motieven aan het publiek uit te leggen. Martin Bosma, de ‘ideoloog’ legt uit waarom de PVV niet tegen kunst, maar tegen kunstsubsidies is. Volgens hem krijgt 99,99% geen subsidie, waarmee hij de totale waarde van de kunst op 17 biljoen euro schat.

“Wat heeft links tegen kunst?” kopt het half-pagina grote artikel (p.19) vandaag. Bosma opent met het verhaal dat alleen linkse overheden op kunst bezuinigen. Het huidige kabinet bezuinigt minder dan de lokale en regionale overheden bij elkaar. Hij stelt dat omdat de PVV geen enkele college-, staten- regeringsverantwoordelijkheid draagt zij onterecht wordt aangewezen als zondebok voor de 200 miljoen bezuinigingen op de kunst- en cultuursector door het kabinet Rutte.

De reden is volgens hem het tot vervelens toe herhaalde “Wilders zegt dat de kunst een linkse hobby is”. Dat is volgens hem gebaseerd op vooroordelen en “PVV bashen”. De onterechte kritiek op de PVV omschrijft hij als “de massahysterie in Oud-Zuid”. Hij wil weten waar geschreven staat dat de PVV tegen kunst is en stelt dat de critici alleen kunnen komen met een citaat waarin staat dat de PVV tegen kunstsubsidies is. Google het maar, zegt hij, en je zult zien dat het niet waar is. Dezelfde kinderlijke logica als zijn bewering dat het nationaalsocialisme links is, omdat het woord socialisme erin voorkomt, en dus links gevaarlijk is.

De vraag is natuurlijk waarom de PVV tegen kunstsubsidies is. De andere vraag is waarom Bosma wil bewijzen dat de PVV niets tegen kunst heeft maar alles tegen subsidie. Volgens hem wordt 99,99% van de kunst niet gesubsidieerd. Als dat klopt, dan zou dat betekenen dat de kunst- en cultuursector goed is voor totaal 17 biljoen euro. De creatieve sector wordt geschat op 5% van onze economie en daarvan is de kunst maar een heel klein onderdeel. Onze economie en cultuur zijn volgens de ideoloog van de PVV dus velen malen rijker dan we denken.

Bosma bestrijdt dat de PVV gedreven wordt door rancune, want dat kan volgens hem niet worden aangetoond. Wilders noemt kunstsubsidies voortdurend in zijn rijtje linkse hobby’s, net als bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking, innovatie en natuurprojecten. Hij heeft het over de “links-liberale grachtengordel-elite” die de multiculturele samenleving vieren met “subsidiekunstenaars”. Bij de presentatie van zijn kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Limburg zei Wilders nog: “Geen subsidies aan elitaire kunstfestivals en multiculti projecten, maar het behoud van traditionele Limburgse volkscultuur.” Het behoud van volkscultuur wordt in het programma van de PVV verder niet toegelicht.

In werkelijkheid krijgen maar heel weinig kunstenaars subsidies en woont de overgrote meerderheid buiten Amsterdam-Centrum. Verreweg de meeste kunstenaars die de een of andere subsidie krijgen zitten op bijstandsniveau en ontvangen 2600 kunstenaars een WWIK-uitkering. De WWIK wordt door de gemeenten betaald uit de bijstandspot en is gemiddeld 40% goedkoper dan wanneer die kunstenaars een WWB-uitkering zouden ontvangen. Het schrappen van de WWIK levert de staat volgens de regering 10 miljoen op, maar gaat de staat mogelijk 7 miljoen euro meer kosten dan nu. Ook wordt verwacht dat veel mensen die nu nog in de culturele sector werken in de bijstand terecht zullen komen. De meesten daarvan zijn geen kunstenaars, maar leveren bijvoorbeeld technische ondersteuning. Hoeveel dat de staat en belastingbetaler extra gaat kosten is niet bekend.

Bosma beweert in het artikel dat niemand er een punt van maakt dat gemeentes en provincies, met name linkse, veel meer bezuinigen dan het kabinet waaraan de PVV niet deelneemt. Hij noemde in zijn eerdere opstel tegen de democratisering van de PVV kunstenaars linkse actievoerders, die erop uit zijn de PVV kapot te maken. In het VK-artikel concludeert hij: “Het is actievoerders en opiniebobo’s niet te doen om de kunst, maar om het beschadigen van alles wat niet links is.”

De slotzin van zijn pamflet in de Volkskrant bevestigt die waanvoorstelling nog eens: “De kunstwereld heeft in 2010 besloten volledig te fuseren met actievoerend links. Dat is een strategisch historische beslissing. Bij de volgende subsidieronde zal blijken hoe slim dat is.” Politieke tegenstanders worden nu al gewaarschuwd voor nog verdergaande bezuinigingen op kunst en cultuur als ze niet ophouden kwaad te spreken over de kunstminnende PVV. Een mooi voorbeeld van een door het CDA en de VVD gedoogde rancuneuze extreemrechtse beweging die de kunstwereld met vergelding dreigt en in gesubsidieerde kunst en cultuur het bewijs ziet van het linkse complot tegen hen. Als de PVV verder groeit, wat niet te hopen is, zal de van overheidswege gesteunde kunst- en cultuursector volledig uitgebannen worden, want 99,99% van die sector ‘bewijst’ dat het best zonder kan.

Bronnen:

De Volkskrant: Wat heeft links tegen kunst?, p.19, 6 januari 2011

Hetzelfde artikel onder een andere titel op de Opinie pagina’s: Bezuinigen op kunst is een keuze, 6 january 2011

De Pers: Bosma: PVV vindt kunst geen linkse hobby, 13 december 2010

Financing the Arts and Culture in the European Union, studie van het Europees Parlement, november 2006

EenVandaag. Notities van Bosma en Brinkman over de democratisering van de PVV. Bosma, tegenstander, schrijft in zijn laatste alinea:”Temeer omdat linkse actievoerder (bijvoorbeeld kunstenaars) al hebben aangekondigd lid te worden van de PVV. De ledenstructuur gaat ons straks vertellen dat de islam heus wel een godsdienst is en dat twee paspoorten best wel aanvaardbaar zijn. Infiltraties zullen aan de orde van de dag zijn.”

4 gedachten over “Bosma (PVV) in de Volkskrant: “Wat heeft links tegen kunst?””

 1. WNL brengt zijn eigen kunst in de vorm van een liberale conservatieve omroep, de mensen die WNL een eigen gezicht gaan geven zijn..
  : Arend Jan Boekestijn.
  ;Frits Huffnagel.
  :Willem Vermeend van de PvdA.
  :Joost Eerdmans.
  :Eik Nordholt.
  :de heer Lepeltak.
  Dit kunstige zestal gaat WNL een kunstige rechtse draai geven, als dat geen kunst is, dan weet ik het ook niet meer! Mensen even een muziekje erbij! 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁

 2. #1
  Ik zag joost idd voorbij komen een dag of wat geleden.
  Zip , en verder met mijn leven.

 3. tante Beatrix Schreef:

  WNL brengt zijn eigen kunst in de vorm van een liberale conservatieve omroep, de mensen die WNL een eigen gezicht gaan geven zijn..
  : Arend Jan Boekestijn.
  ;Frits Huffnagel.
  :Willem Vermeend van de PvdA.
  :Joost Eerdmans.
  :Eik Nordholt.
  :de heer Lepelt

  Kort samengevat: modderpoel vol met bruine kikkers.

  🙁 😥 🙁 😥

 4. Interessant stuk, wltr.

  Het is grappig dat Bosma en co. als professionele pvv-apologeten nu zichzelf in een slachtofferrol proberen te murwen. “Waarom zeurt iedereen over de pvv? Wij zijn niet erger dan links.”

  Ook is het opvallen dat Bosma nu een soort evangelie aan het verkondigen is dat de one-issue stigma van de pvv moet oplossen, of in ieder geval verminderen. Dat doet hij dan met vertekende feiten, demagogisch retoriek en verdraaide waarheden. De pvv mag best wel rennen voor de waarheid, maar die achterhaald hen wel.

Reacties zijn gesloten.