Bommen & granaten

Een aantal vooraanstaande Democraten in de VS kregen een bombrief toegestuurd. Die bereikte nooit de geadresseerde, de bom werd onderschept door de Inlichtingendienst (FBI) of (eerder) door de Beveiligingsdienst van USPS.

Het is een soap, de Verenigde Staten, de bommen & granaten, de ernst waarmee over dat alles eindeloos wordt gesproken; de president die aarzelend wat gas terugneemt, de oppositie die oproept tot vereniging, de president die vervolgens de oppositie aanvallen verwijt op zijn persoon.

Iedereen zit in een theatervoorstelling, de teksten kunnen vooraf worden geschreven want we weten allang welke vorm ze zullen aannemen. Allen zitten gevangen in het frame.

Opwinding, steeds weer opwinding. In de VS zijn ze verslaafd aan opwinding.

Wie in de nacht in West-Europa CNN een beetje volgt weet: van een mug wordt een olifant gemaakt en van een olifant maken ze een dino.

Er zijn zes bombrieven die alle niet afgaan. Over die bombrieven, een aanslag op de democratie, wordt uren en uren gesproken. Meestal is het nieuws: er is geen nieuws. En dan ineens komen ze er achter: ze zijn niet afgegaan. Daar was ik al meteen achter, maar blijkbaar loopt de VS wat achter in het vaststellen van feiten.

Het zou zomaar een grapjas kunnen zijn.

Welke terrorist laat al zijn bommen niet afgaan?

Een domme Trump-aanhanger wellicht?

Welke amateur is hier bezig geweest?

Vervolgens – uren en uren later – legt iemand het verband: deze bombrieven aan het adres van vooraanstaande Democraten (Clinton, Obama, maar ook sponsor Soros, en nieuwszender CNN) zouden wel eens het gevolg kunnen zijn van de aanvallen van Trump.

Welwel, daar hebben ze lang over moeten nadenken. Het is ‘domestic’. Een ’verdwaalde’ Trump-aanhanger wellicht, een nazi, een eenling, een ‘gek’.

Er is ook nog een andere optie: een of andere domme Links-Democratische mafkees heeft het idee opgevat Trump in diskrediet te brengen. Een ‘Denk’-actie als het ware: Wilders wil Nederland ‘schoonvegen’. Daar zijn ze bij CNN nog niet opgekomen.

Ja, ik weet het. Dat is wel een heel gewaagde optie. Maar je moet nooit ophouden met denken, nooit ophouden alle opties open te houden zolang er geen bewijs is voor die ene conclusie.

Het circus gaat verder. Bij CNN-Europe hebben ze gekozen voor de opklimmende lijn in de Europese nacht: eerst Anderson Cooper (altijd geruststellend), dan Cuomo (de Italiaanse emotie waarmee je alle kanten op kunt), en daarna Don Lemon die altijd net wat uitgesprokener is, net wat radicaler (dat mag, want hij is zwart).

Maar weinig Europeanen zien dat, Don Lemon-live, dat is 4 uur in de nacht.

Lemon is de enige die zich – als een ware zwarte dominee – uitspreekt tegen Trump, soms zie je hem lijden onder alles wat gebeurt. Hij zucht, zijn ogen worden vochtig, hij slaat zijn blik neer.

De Verenigde Staten zijn nog niet verloren als democratische staat, maar als op 6 november de Amerikanen Republikeins blijven stemmen, ziet het er slecht uit. Trump kan dan geheel los, niets wat hem dan nog tegenhoudt.

Tegen die tijd weten we wellicht meer over de bombrieven waarover vandaag 24/24 wordt gesproken.

Een gek, een nazi, een nazi-club, een linkse mafkees?

De uitkomst kan bepalend zijn voor het verloop van de verkiezingen op 6 november.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.