Bloed aan onze handen door drones

Zes mensen, die hun bloederige handen omhoog hielden om te onderstrepen dat iedereen medeplichtig is aan oorlogsmisdaden, zijn woensdag 3 april om 7.50u gearresteerd bij de Creech-luchtmachtbasis voor drones in Nevada. Zij stonden bij de ingang om te proberen het vermoorden van burgers te doen ophouden in het steeds uitgebreider wordende wereldomvattende drones-moordprogramma van de VS.

Twee vrouwen en vier mannen – twee van hen militaire veteranen – zijn gearresteerd en naar de Clark County Jail op aanklacht van overtreding. Toen zij gearresteerd werden hielden zij een spandoek op met de tekst: “Drones = Blood on our Hands.” Het thema van het protest was: “Geen bloed meer aan onze handen. Stop de terreur. Stop de drone-oorlogen.”

Zo’n vijfentwintig activisten van overal in de VS protesteerden die dag bij Creech. De dronebasis is het doelwit van vijf dagen protest, begonnen op maandag. Er zijn steeds wakes bij de zuidoostelijke poort in de spits.

Dit was de vijfde jaarlijkse twee-keer-per-jaar mobilisatie tegen oorlogvoering per drone bij Creech, en de tiende verjaardag van het organiseren van het protest tegen het moorden per afstandsbediening vanaf Creech, door CODEPINK.

Het dronecentrum op de luchtmachtbasis van Creech is een hoofdcentrum in het stiekeme doelgerichte moordprogramma van de VS. Er vertrekken onbemenste, op afstand bediende drones vandaan. Op de Creechbasis gebruiken het Pentagon en de CIA de Luchtmacht om hun doelgerichte moorden over de hele wereld uit te voeren.

Onder president Trump is het gebruik van drones om militaire “doelen” te doden verdrievoudigd, naar sommige schattingen. Maar de behoedzaamheid is verminderd. Dit jaar heeft president Trump het toezicht verlicht op deze geheime moorden door de eis te laten vallen burgerdoden bij te houden bij drone-aanvallen, wat onder Obama gebruik was.

Het Pentagon en de CIA blijven ontkennen dat er flinke aantallen burgerdoden vallen bij de meeste aanvallen per drone, en registreren het gebruik van drones bij hun luchtaanvallen vaak al niet meer. Een net gepubliceerd rapport van Amnesty International over het doden per drone wijst er op dat er in Somalië heel wat burgerslachtoffers vallen. Tenminste veertien burgers zijn gedood bij slechts vijf aanvallen, en de VS heeft meer dan honderd drone-aanvallen uitgevoerd sinds 2017.

Zie hier.

Meer over de wakes, waar eerder dit decennium respectievelijk Arnold en Ina aan deel hebben genomen, hier.