Twee weken geleden moest ik er op verzoek Van Hogerhand een boek halen, en toen viel mij op dat de naam De Slegte vervangen was door een vaag vraagteken. Ik las ergens een uitleg dat dit was omdat “alles nog open was” en dat wij als lezers maar moesten beslissen. Merkwaardig.
Of “De Slegte” voor iedereen het begrip is dat het al ongeveer mijn hele leven is, ik twijfel inmiddels. Een tijdje terug liep ik op de Kalverstraat en toen hoorde ik voor mij een winkelend meisje, gehuld in hoge laarzen en jeans-hotpants, tegen haar metgezellin zeggen: “Wie noemt zijn winkel nou De Slegte?” Zo had ik er nog nooit tegen aangekeken.
Maar toch denk ik dat voor het lezende deel der Nederlandstalige mensheid De Slegte nog steeds een begrip is. Uit eigen ervaring kan ik melden dat je er als schrijver pas echt slegt aan toe bent als men ook daar je boek weigert – eigenlijk komt menigeen pas daar goed in beeld voor een breed publiek. De eer is mij niet gegund geweest (en die kelder van de Oude Mol is ook weg inmiddels).
Het vraagteken is weg. Samen met de keten van voormalige academische boekhandels Selexyz heet het geheel nu Polare. Dat is de poolster, wordt er ons gewillig bij verteld. Toen ik gisteren langs het reuzepand van voorheen Scheltema, Holkema & Vermeulen (toch al wat naam betreft uitgekleed) liep, zag ik het voor het eerst. “The power of stories” stond op de etalageruit geschreven. Of zoiets. See if I care, om ook eens wat Engels te laten vallen. Stapels van de onvermijdelijke onverbiddelijke nieuwe hit van A.F.Th. in de etalage. Het interieur is nog dat van de winkel zoals die was. Ik voelde mij niet uitgenodigd naar binnen te stappen.
En zojuist keek ik of De Slegte Kalverstraat ook al zo heette en toen werd ik naar Polare Koningsplein verwezen. Weg dus? Wordt een mooie ruimte om jeans-hotpants en laarzen te gaan verkopen, weer eens wat anders.
Polare betekent natuurlijk helemaal niet Poolster. Het is ten hoogste een vervoeging van polaris, een woord dat niet direct naar boeken klinkt.
De poolster. Ik heb een heel handig boekje, Welke ster is dat?, waarin de sterrenhemel wordt uitgelegd aan de hand van inzichtelijke kaarten en uitleg met tekst. Alleen is het pas echt handig als het donker is en je het niet meer kunt lezen. De poolster wordt er als belangrijk oriëntatiepunt genoemd. Ik heb het gekocht, meen ik, bij De Slegte. Polare, kan ik nu al verklappen, ook al vermelden zij nu al dat zij sinds 1853 in Amsterdam gevestigd zijn, zal echt nooit een begrip worden. Het roept ten hoogste een onvergetelijk niet-winnend nummer van het Eurovisiesongfestival op. (Of heeft het wel gewonnen? Het doet er niet toe. Dergelijke onweegbaarheden kunnen marketingdiepdenkers nooit snappen).
(Domenico Modugno heeft het over Luna en Stelle, hoe toepasselijk toch nog)
Polare?? Hoe verzinnen ze het!
Bij ons op Curaçao is Polar een biermerk (lekker en goedkoop) Ik vind de naam beter passen bij een lekker koud biertje dan bij de voormalige De Slegte.
Maar ja, NL wordt hoe langer hoe gekker.
Blij dat ik er weg ben: Proost!
Nu moet ik zeggen dat ik niet zo veel lees als ik zou willen/moeten, maar ik ken De Slegte toch voor al als een boekenwinkel met én een fatsoenlijk assortiment én heel schappelijke prijzen.
Ik hoop dat ze niet veranderen in één of andere eenheidsworst waar ze alleen nog maar 50 tinten grijs of aanverwante drek verkopen, maar eerlijk gezegd vrees ik het ergste.