Bij de dood van Riem de Wolff, Blue Diamond

Riem de Wolff, broer van de eerder overleden Ruud, is vannacht gestorven. De ongetwijfeld bekendste Indorockers (die helemaal niet zo heetten in Nederland in “hun tijd”) weer verenigd. De bekendste want ook de minst rockende. Zij werden groot met covers, vooral van de Everly Brothers, ook broers, die drie achtereenvolgende singles “gekaapt” zagen met een cover door de Blue Diamonds. Na een proces hierover werd het repertoire veranderd naar liedjes your mother should know, zoals de enorme hit Ramona. Dit nummer van Pomus en Shuman gold als een vangst en een terugkeer naar de rock’n’roll.


Little ship, 1961

Het spijt mij wel een beetje dat ik nu moet vaststellen dat ook dit niet origineel was, al is de originele versie geen knallende hit geweest, die van de gebroeders De Wolff wel.


The Delicates, 1961

De Blue Diamonds waren nette jongens die op een nette manier die ordinaire muziek uitvoerden. Eén gebrek maar (die commentaren hoorde je dan op school, mijn grote zus had een Indische vriend, die kreeg pas commentaar toen het uit was). Of de Blue Diamonds het nou zelf zo leuk vonden om “netjes” te zijn (eigenlijk wel een van de ergste woorden uit de schone Nederlandse taal) – ik kan het ze niet meer vragen. Ik draag wel soms met trots een jasje in hun stijl, dus ze zijn en blijven mijn Diamonds. (Made in Indonesia, waar ze zeer populair waren – in dat merkje echoot de ellende van de wereld).

Op de achtergrond klinkt Telstar van The Tornados, wat het televisiefragment handig dateert: op zijn minst 1962. Dat The Blue Diamonds dan hun versie van Neil Sedaka’s Stairway to heaven komen zingen, speciaal voor de teenagers (een woord dat alweer op weg naar de uitgang was) en misschien ook wel voor de grote mensen, is merkwaardig: het is een “revive-45” uit 1960 die zij playbacken. Zaten wij teenagers, toch al misdeeld op het blauwe oog, daar op te wachten?
Het stereotiepe tsjatsjatsja van de arrangementen van Jack Bulterman aan het slot staat garant voor succes bij de volwassenen. Bulterman heeft met zijn orkest het geluid van de Blue Diamonds meer bepaald dan hun gitaarspel.

1 gedachte over “Bij de dood van Riem de Wolff, Blue Diamond”

  1. Pingback: “Dat maak je niet mee” | Krapuul

Reacties zijn gesloten.