Big Brother-staat nadert voltooiing

Nederland is een staat waar iedereen in de gaten wordt gehouden. De geheime opslag van 1,8 miljoen telefoondata is onlangs bekend geworden. Volgens onze regering is dit hoognodig om circa 18 mogelijke terroristen op te sporen. Deze ontwikkeling is verontrustend, maar het voelt nog niet nabij. Jongeren voelen Big Brother evenwel direct. Van de gebaande paden afwijken leidt tot tuchtmaatregelen.

Waar zorg zich vroeger richtte op zaken die bedreigend waren voor de persoon zelf (ernstige ziekte, geestelijke problemen waardoor veilig en zelfstandig leven moeilijk werd), richt de zorg nu preventief op het gedrag dat maximale participatie en deelname in de maatschappij in de weg staat.
(Sargasso)

Auteur Steeph vraagt zich af waardoor deze trend is gekomen. Goede vraag. Mijn antwoord is even onzeker als alle andere. Ik denk dat de ideologie van de vrije markt een belangrijke rol speelt. Iedereen moet met iedereen concurreren. Wanneer je aan dat concurrentieproces niet meedoet, vorm je een bedreiging voor de heersende ideologie. Dat moet vroegtijdig in de kiem worden gesmoord.

4 gedachten over “Big Brother-staat nadert voltooiing”

  1. Een beetje als Kennedy: Vraag u niet af wat de staat voor u kan doen, maar wat u voor de staat kan doen. Op zich een goede gedachte, maar alleen als de staat bedoeld is, niet het huidige, marktconforme staatsbestel.

  2. @Sjaak, mede daarom de belangrijkste nieuws van afgelopen dagen is dat Edward Snowden democratisch verkozen is tot Rector van de Universiteit van Glasgow.
    Mensen, studenten in Scotland weten beter de zaken aan te pakken dan onze duurbetaalde 2e Kamer.

    Afgezien van het feit dat Snowden reeds als kandidaat voor de Nobel Prijs aangedragen is.

    (Terwijl wij Nederlanders steeds bezig zijn op allochtonen, buitenlanders te bashen. Iedereen zijn lievelinge bezigheid, toch?)

  3. Het heeft allemaal te maken met geld. De burger moet de staat geld opleveren, en liefst zoveel mogelijk. Vandaar ook dat er verreweg het meest bezuinigd wordt op de zwakkeren in de samenleving: gehandicapten, langdurig zieken, ouderen, langdurig werklozen etc. en dat mensen in verzorgingstehuizen nauwelijks meer verzorgd worden: ze brengen geen geld in het overheidslaatje, ze kosten alleen maar. Je hebt er niks aan, aldus de vrijemarktideologie.

Reacties zijn gesloten.