Bezoek van Trump aan Groot-Brittannië uitgesteld uit angst voor demonstraties

Donald Trump heeft tegen de Britse premier Theresa May gezegd dat hij geen staatsbezoek aan Groot-Brittannië af zal leggen als hij tijdens het bezoek geconfronteerd wordt met demonstraties.  Dat bezoek gaat er dus niet komen, omdat May dan in feite een demonstratieverbod af zou moeten kondigen. Zelfs voor háár lijkt dat iets te ver te gaan.

May nodigde Trump kort na zijn inhuldiging uit een staatsbezoek aan Groot-Brittannië af te leggen. De uitnodiging werd door Trump aanvaard, maar een definitieve datum was nog niet vastgesteld.trumpimages

Trump is niet bepaald populair in Groot-Brittannië, mede vanwege zijn eindeloze stroom domme tweets. Vorige week ging de Amerikaanse president Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, verbaal te lijf  op Twitter. Trump twitterde “minstens zeven doden en 48 gewonden bij een terreuraanslag en de burgemeester van Londen zegt dat er geen reden is om gealarmeerd te zijn”. Daarmee rukte hij een uitspraak van Khan volledig uit zijn verband, want die had gezegd dat Londenaren niet gealarmeerd hoefden te zijn over de extra politie op straat.

Khan riep May vervolgens op de uitnodiging aan Trump in te trekken, maar die weigerde dat te doen. Nu lijkt het dus alsnog tot – op zijn minst – uitstel te komen. Labourleider Jeremy Corbyn liet op Twitter weten ingenomen te zijn met Trump’s besluit: