Besnijdenis van jongetjes, niet alleen op religieuze gronden (VS)

Besnijdenis van jongetjes is weer helemaal in het nieuws, sinds een Duitse rechter heeft bepaald dat religieuze besnijdenis van jongetjes strafbaar is. Iedereen weet dat moslims en joden hun pas geboren baby jongetjes besnijden uit geloofsovertuiging. Omdat het ook om moslims gaat – en stiekem ook om latente jodenhaat die er natuurlijk gewoon nog steeds is – mag dat absoluut niet!!!! Is afgrijselijk, is vreselijk, is niet-westers, is niet als bij ons.

Niet westers? Hmmmm, waarom weten mensen in Europa dan niet dat bijna alle mannen in de VS ook besneden zijn? Niet uit religieuze redenen, maar nog een raar overblijfsel uit de Victoriaanse tijd. Om te voorkomen dat een jonge man van het masturberen vreselijke ziekten kon krijgen. Dus de pret een beetje gedempt moest worden. Dus velletje er maar af, hopla! In de rest van de Engelstalige landen is dat gebruik afgeschaft, maar niet in de VS. Het is een soort statussymbool? Wat ik dan wel weer lachen vind, want ze moeten niks van moslims hebben maar hun mannen zijn wel besneden. Zouden ze dat zelf niet beseffen?

Maar nu even over een andere verminking. Ook niet religieus, net als besnijdenis op grote schaal in de VS. Maar dan anders. Hier is het toch normaal dat kleine meisjes al gaatjes in de oren krijgen? Groeit ook nooit meer dicht en is gewoon altijd te zien. Is dat ook geen permanente verminking van een kind?

Heb ik een mening over mannenbesnijdenis? Nee, niet echt. Maar komt misschien omdat ik een vrouw ben. Ik weet het niet. Ik weet niet hoeveel mannen er onder lijden als ze besneden zijn.

Wat ik wel weet is dat als er gesproken wordt over het religieuze besnijden verbieden, dat die Duitsers bijvoorbeeld ook eens even bij al die mannen uit de VS moeten gaan kijken die in hun land zijn gelegerd. Geen religie die dat voorschrijft en toch besneden.

Update: Duitsland is er nog niet klaar mee. Wordt dit hun rituele-slacht?

10 gedachten over “Besnijdenis van jongetjes, niet alleen op religieuze gronden (VS)”

 1. Zou Wilders nu besneden zijn, dan wel moeten worden? Waarschijnlijk wel, want hij vindt de VS en de Joden hartstikke cool, maar moslims niet. Dan staat het 2-1, toch? Lijkt me bij uitstek een vraag voor de roze microfoon. Of durven ze niet? Goh.

 2. Besnijden dient geen enkel doel. Daarintegen zadel je een klein kind op met een een trauma en een risico op medische en (op latere leeftijd) seksuele complicaties. Als een jongen/man besluit op latere leeftijd uit religieuze of andere overwegingen zich te laten besnijden heb ik daar geen moeite mee. Hij is immers in staat zelf de gevolgen van zijn daad te overzien. Als ik vader zou zijn zou ik het mijn zoon nooit aan willen doen en hem zelf de keuze laten. Of je dit van overheidswege moet verbieden, daar heb ik wel weer moeite mee omdat dat het probleem van de vrije keuze niet oplost.

 3. #2 Het is een feit dat een besnijdenis zorgt voor meer hygiene in gebieden waar weinig hygiene is. Seksuele complicaties zijn niets meer (of minder) dan bij onbesneden mannen. Een aantal ziektes (SOA`s, kanker) is daadwerkelijk bewezen minder bij besneden mannen. Een besnijdenis, mits op de juiste manier uitgevoerd, is net zo ongevaarlijk als gaatjes in je oren laten schieten.

 4. Kinderen besnijden is kindermishandeling .

  Alleen volwassen mensen mogen zich besnijden.

 5. @3: “Een aantal ziektes (SOA`s, kanker) is daadwerkelijk bewezen minder bij besneden mannen.”
  Daarbij gaat het specifiek om baarmoederhalskanker, de veel voorkomende variant daarvan die door een virus wordt veroorzaakt. Bij vrouwen in culturen waar de mannen besneden zijn, komt dat veel minder voor.

  Maar is het ook niet zo dat er verschillende varianten van mannenbesnijdenis bestaan, zodat je kan stellen dat de milde vorm misschien zelfs wel aan te raden is, maar de meest extreme toch wel op verminking neerkomt?

 6. @ er zijn geen varianten , gewoon dáááág nutteloos stukje vel dat snel vuil ophoopt .. en qua gevoel kan ik als volwassen ervaringsdeskundige vertellen : Maakt nix uit …..

 7. @6: Nou, om dan toch maar in wat plastischer termen te treden: in sommige gevallen wordt alleen het zgn. riempje losgesneden en in andere gaat er een complete ring van de voorhuid af. (En dan heb je bv. ook nog de Australische aboriginals, die nog een stuk enthousiaster te werk gaan.)

 8. janbaal schreef: “Kinderen besnijden is kindermishandeling .”

  Aldus volgens de willekeurige morele opvattingen van onze rechtse fatsoensrakkers. Waar zij gretig met opmerkingen zoals “Ga es deaud” en “krijg de tyfus” strooien als het gaat om mensen die zij niet aanstaan, lijken zij ineens begaan met het lot van kinderen uit groepen waar zij normaal op afgeven.
  Vreemde jongens als zij van mening zijn dat bensijdenis een vorm van kindermishandeling is. Er is bijna geen enkel moslim of Jood die zijn besnijding als mishandeling heeft ervaren. Kunnen we het verwijderen van amandelen bij jonge kinderen ook maar als mishandeling opvatten?

 9. @9 er word geen kind met gaatjes in de oren geboren ….. ( op die leeftijd even pijnlijk ) ….

Reacties zijn gesloten.