Berlusconi waarschijnlijk niet opnieuw premier

Het centrumlinkse blok ligt voor in de polls in Italië,  dus de nachtmerrie van een terugkeer van Berlusconi blijft ons wellicht bespaard:

De stembussen in Italië zijn gesloten. De eerste exitpolls voor de Kamer van Afgevaardigden bevestigen een voorsprong van ongeveer vijf procentpunt van de linkse Pier Luigi Bersani op Silvio Berlusconi. De exitpolls voor de Senaat voeden de angst dat er geen stabiele coalitie komt, omdat er geen meerderheid is voor Bersani en Monti samen. (NRC)

20 gedachten over “Berlusconi waarschijnlijk niet opnieuw premier”

 1. Op de site van het ministerie van Italie staat grillo voorop met meer dan 25%.
  Hij is dan de grootste partij dus 55% van de zetels!

 2. Ja, maar ze hebben daar een soort van tevoren afgesproken coalities, en daarvan lijkt centrum-links nog een pietsie voor te liggen.

 3. “Berlusconi waarschijnlijk niet opnieuw premier” is zeer waarschijnlijk want hij kan zeker niet Paus ambt invullen en tevens Premier. Duidelijk toch?

 4. Bizar, de bondgenoot van anti-EU nazi Joost Niemoller en SP dwaallicht Harry van Bommel lijkt in Italië toch nog het pleit te gaan winnen….
  Ik word steeds meer voorstander van souvereiniteitsoverdracht aan ‘Brussel’ ondanks mijn woede over de banken, Barosso, van Rompuy, ESM etc…
  Men zou dan in compleet ontspoorde landen als Nederland en Italië kunnen ingrijpen.
  (Ik vind overigens tevens dat ‘Brussel’ nu al moet ingrijpen in Nederland na de weinig verheffende vertoning van Neerland’s nationale huilbaby Lodewijkje-huilie-huilie-Asscher en hem moet wegjagen).
  http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/25/italy-election-result-euro-fears

 5. Monti heeft amper 10% van de stemmen gehaald.
  Er is een impasse ontstaan.
  Grillo heeft de sleutel in handen.
  Nieuwe verkiezingen wordt als optie beschouwd.

 6. @6, het is grappig geworden.

  Neelie Kroes snapt geen snak van politiek, denkt dat niemand op Berlusconi gaat stemmen en blijft toch neoliberaal bezig in Brussel. Wat een ramp, zeg!

  Haar lieveling Monti is door de Italianen volledig afgestraft voor zijn Kroesiaanse politiek en haalt mogelijk niet eens de drempel voor het Parlement. Zover over de populariteit van de neoliberale politiek in Italië.

  Berlusconi heeft enorm gewonnen met een simpel populistisch trucje – hij heeft steeds verteld dat hij alle impopulaire maatregelen van Monti zal terug draaien, zodra hij aan de macht komt en bijvoorbeeld de extra geïnd belastinggeld terug aan de Italianen zal geven.

  Klaar.

 7. Ongelovelijk USA 8 jaar Bush voor de kiezen. Wij 2 x Rutte en zij schijnen maar niet van hun kankergezwel af te komen.

  Amerika ging ons voor in de juiste richting met Obama. Nu wij nog en hopenlijk ooit ook een keer die Italianen.

 8. @7 nexus m.

  Mensen zijn klaar met de bezuinigingen.
  Ze accepteren de dictatuur van de financiele markten niet meer.
  Ik zie dat als een lichtpunt, in deze waanzinnige tijd.

 9. @10, Theo, die Beppe Grillo is een goed voorbeeld van van buiten de gevestigde orde kan gebeuren en inderdaad hoe zat zijn de mensen met de traditionele politieke carrousel.

  Grillo is tegen de gevestigde (politieke) maffia, voor controle over de financiële (banken) instellingen en gewoon voor betere, normale leven zonder het Hollywood vernis dat we steeds door de tv-buis over ons heen krijgen ingespoten.

  Een echte Europeaan.
  Er zit nog potentieel in Grillo want hij is als 3e in de verkiezingen uitgekomen.

 10. @13 sjaax

  Grillo heeft een hekel aan de gevestigde politiek.
  Maar gaat zelf niet in het parlement zitten.
  Dus zijn volgelingen kunnen tegen zijn wil het op een akkoordje gooien.
  Dit zou wel de geloofwaardigheid flink ondermijnen.

 11. De eurcraat van baalen ,roept al dat er in italie ,net zo lang verkiezingen gehouden moeten worden tot dat er een regering is die eurofiel is ,je moet maar durven

 12. Ik weet niet of we veel van deze uitslagen moeten geloven. De positie van Berlusconi is sowieso bizar. Zoveel in opspraak en dan toch nog deze invloed. Dat hij er alleen al staat en het verschil zo klein is zogenaamd, een grote grap.

 13. @18 sjaax

  Grillo is tegen de bezuinigingen opgelegd door Brussel.
  Dat betekend dat er in Europa het neo liberale denken moet verdwijnen, of Europa heeft een groot probleem.
  Tevens heeft hij een hekel aan de gevestigde politiek.
  Maar hij kan aardig wat veranderen, als hij voet bij stuk houdt.

 14. Bersani heeft het aanbod van Berlusconi afgewezen, om samen te werken.
  Bersani wil nu een minderheidsregering vormen, en gaat steun zoeken bij Grillo.

Reacties zijn gesloten.