Berichten van het front: live blog vanuit een stembureau (I)

Hier een berichtje uit Amsjtehdam-Oost, waar vanochtend om half elf op stembureau Stayokay al 135 personen hadden gestemd. Dat was een goede opkomst, vertelden de dames achter de tafel.

In een koud gangetje stonden vervolgens twee jongens van opiniepeiler Synovate te wachten op de kiezers. Wilde ik meedoen met een verkiezingsonderzoek?

Ik ben gepeild! Het is niet zo mooi als Ik word genoemd! of Ik ben gevraagd!, maar het erg leuk om een keer te worden bevraagd op het stemgedrag. In dit geval ging het trouwens maar om twee vragen. Wat heeft u gestemd? en: Kunt u dit bevestigen?

Na twee keer drukken op de knop stond ik weer buiten op het plein in Amsterdam-Oost, waar het tot een jaar geleden nog Amsterdam-Zeeburg heette. Voor de vroegere school waar nu het Stayokay jongerenhotel is gevestigd met z’n honderden gasten. Het gebouw is een bekend object in Oost; hier zat ooit de roemruchte Derde Openbare Ambachtsschool. Later werd het een Technische school, nog weer later een ROC, daarna stond het een tijdje leeg en nu is het met veel geld van de EU opgeknapt en huisvest het de Stayokay, een filmtheater (Studio K) met een café/restaurant, het onderzoeksinstituut van de Vierde Internationale en een aantal kleine bedrijven in een bedrijvenverzameltoestand.

Het plein eromheen is in 2009 helemaal op de schop gegaan. Vorig jaar werd het eerste deel in gebruik genomen, nu is men bezig met het tweede deel. Als alles helemaal klaar is, begint het gelazer weer van voren af aan, want dan verplaatsen de bouwvakkers zich naar het huizenblok aan de achterkant van het plein. Dat staat er ook alweer sinds 1913, dus het wordt tijd voor een complete renovatie.
Nog jarenlang jolijt dus, voor de bewoners, die in huizenblokken wonen die uiterlijk nogal van elkaar verschillen, want in de vroege jaren ’10 mocht elke Amsterdamse woningbouwvereniging een stuk grond hebben om huizen op te bouwen. Iedereen koos een eigen architect en bouwde naar eigen inzicht, zodat het er voor Amsterdamse begrippen nogal divers uitziet. Om de hoek van het plein staan twee Rijksmonumenten, die van de sloop zijn gered. Dat wordt steeds meer gewaardeerd door bewoners en bezoekers, want de buurt, waar vroeger hele straten stonden te verzakken, is steeds populairder aan het worden. Vroeger hield de stad hier op, en kon je je je  in oostelijke richting alleen gaan verzuipen in het Amsterdam-Rijnkanaal. Tegenwoordig wenkt de nieuwe vinexwijk IJburg.

Wat stemt men hier, aan het randje van Amsterdam-Oost? Aan de resultaten van de recente verkiezingen te zien, gaat de keuze tussen rood, roder, of roodst. Het is traditioneel een buurt waar de PvdA de sterkste is, met de SP en GroenLinks als secondanten. Een enkeling stemt iets anders. Met meer dan veertig procent niet-westerse allochtonen en een mix van buurtbewoners die hier al generaties lang wonen en nieuw-aangekomen studenten, is dat ook wel te verwachten.

1 gedachte over “Berichten van het front: live blog vanuit een stembureau (I)”

  1. Nu nog de tramhalte terug bij het TImorplein.
    O maar als het aan de PVV-achtigen ligt wordt lijn 14 helemaal opgeheven.

Reacties zijn gesloten.