Belangrijke uitspraak Franse hof: solidariteit met vluchtelingen is geen misdaad

Vrijwilligers die zich inzetten voor mensen zonder papieren mogen niet gestraft worden. Het Franse Grondwettelijk Hof stelt dat het principe van de Broederlijkheid geschonden wordt door wetten die dergelijke hulp strafbaar maken.

De Franse grondwet, en meer bepaald de beroemde slogan ‘Vrijheid, Gelijkheid en Broederlijkheid’, brengt de regering en de wetgever in verlegenheid. In het huidige rechtse klimaat lagen mensen die zich inzetten voor mensen zonder papieren onder vuur. Verschillende vrijwilligers werden al veroordeeld of moesten voor de rechter verschijnen omdat ze onderdak boden aan mensen zonder papieren. De Franse Conseil Constitutionnel maakt een einde aan die jacht op solidariteit.

Het Grondwettelijk Hof schuwt de grote woorden niet. “Het devies van de republiek is ‘Vrijheid, Gelijkheid en Broederlijkheid’. “Uit het principe van de broederlijkheid komt de vrijheid voort om anderen te helpen, met een humanitair doel, zonder rekening te houden met de regelmatigheid van het verblijf”, zo klinkt het in de uitspraak.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be