Bedankt, meneer de psychiater

Volgend artikel las ik:

Psychiaters en andere hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg doen zelden aangifte als zij te maken krijgen met geweld van een patiënt. De patiënt kan er immers niet aan doen, vinden de hulpverleners. Vaak vinden ze het incident ook niet ernstig genoeg en wordt de zaak intern afgehandeld. De beroepsvereniging van verpleegkundigen NU’91 wil juist dat er aangifte wordt gedaan bij de politie, ‘zodat je het probleem bespreekbaar maakt en er een duidelijke grens wordt getrokken.’ Dat meldt de Volkskrant maandag.

Hoe willen ze de grens dan wel niet gaan trekken vroeg ik mij af? Het probleem van het grenzeloos gedrag is tevens vaak het probleem van opname ofwel de psychiatrische aandoening die men heeft. Ik noem: een psychose, stemmen die opdrachten geven tot meer of minder aangenaam gedrag naar anderen toe, verbaal geweld omdat de frustratie-/tolerantiegrens nu eenmaal door de psychiatrische aandoening wat sneller bereikt is dan bij ons “gezonde mensen”. Allerlei gedrag wat als storend, vervelend of zelfs erger kan worden ervaren door de hulpverleners, maar niet te vergeten ook zeer vervelend zij het niet NOG erger ervaren wordt door de persoon met de aandoening zelf, de psychiatrische patiënt zo geheten!

Want hoe is het als je uit een psychose komt en te horen krijgt dat je iemand tegen de grond aan gedrukt hebt zonder dat je je dit zelf nog kan herinneren? Hoe is het om opdracht van je stemmen te krijgen om te schelden of iemand misschien iets aan te moeten doen, zonder dat je er grip op hebt? Oké, je bent er hard mee aan het werk in therapie, maar net begonnen en nog lang niet in staat dit gedrag te beheersen. Hoe moet het voelen om aan anderen over geleverd te zijn als ze je in de isoleer gooien omdat je gedrag voor jezelf of anderen gevaarlijk wordt ervaren?

Natuurlijk ben je net als je psychiater, je therapeut en de verpleegkundige tegen geweld. Maar dat moment , dat moment dat jij er even helemaal doorheen zat en je gedissocieerd gedrag vertoonde en je dacht, voelde eigenlijk dat alleen geweld gebruiken een oplossing was?? Dat was niet jij… dat was die verdomde dissociatie, of die psychose of ander ontremd gedrag waar jij ook niet om gevraagd hebt, maar wat je gratis en voor niets bij je psychiatrische aandoening krijgt omdat je ziek bent!

Meneer de psychiater, Bedankt! Alle hulpverleners, Bedankt! Bedankt voor het kiezen van een beroep waar je begrip, compassie en medeleven hebt voor de patiënt! Bedankt hem of haar nu ook nog door hen een eventuele boete of straf aan de broek te doen omdat wij ons niet veilig zouden voelen. Wie is er nou eigenlijk echt onveilig???

Een gastbijdrage van Kayla

10 gedachten over “Bedankt, meneer de psychiater”

  1. Nee, hulpverleners moeten zo veel mogelijk aangifte gaan doen.

    1. De groep “psychiatrische patiënten” is heel breed en daar zitten er echt heel veel tussen die precies weten wat ze doen wanneer ze een hulpverlener bedreigen of slaan. Lang niet iedereen die naar de ggz gaat is helemaal de weg kwijt. Voorbeeld: Wesley die de AZ-keeper schopte, die heeft de diagnose ODD. Gaan we hem zielig vinden ?

    2. Als een hulpverlener aangifte doet betekent het niet automatisch dat de patiënt gestraft gaat worden. Het is dan nog de vraag of het tot een rechtszaak komt en of de rechter oordeelt dat de persoon in kwestie het geweld toegerekend kan worden.

  2. Kayla:

    Zoals je schrijft wordt er vrijwel nooit aangifte gedaan omdat door het personeel in de psychiatrie immers het ” ziektebeeld” serieus wordt genomen, omgaan met agressie hoort bij het beroep ,en de tolerantie ten opzichte van geweld is groot. Zo groot mogelijk in ieder geval.

    Als je binnen de muren van een instelling met een agressieve, vaak verwarde, patiënt te maken hebt, wordt dit direct (h)erkend als een uiting van bijvoorbeeld een psychose, en vrijwel altijd tot kalmering overgegaan. Hoe dit gebeurt en of het efffectief is voor de discussie even niet van belang.

    Tegen wie heb je het als je spreekt over: quoot:

    [Bedankt hem of haar nu ook nog door hen een eventuele boete of straf aan de broek te doen omdat wij ons niet veilig zouden voelen. ]

  3. @1: Jos:

    [ Nee, hulpverleners moeten zo veel mogelijk aangifte gaan doen. ]

    Tegen de bruine hordes die de hele GGZ kapotbezuinigen bedoel je? Waarschijnlijk vind jij dat geen agressie??

  4. LeRoiDanse Schreef:

    Waarschijnlijk vind jij dat geen agressie??

    Nee dat is geen agressie. Dat is wanbeleid gevoerd door mensen die er geen verstand van hebben, net als jij met je “omgaan met agressie hoort bij het beroep.”

  5. @4: Jos:

    Het is zo handig hè? Mensen die om de een of andere reden in de knel zitten “pakken” we, altijd maar weer naar beneden trappen, gesteund door lieden als jij.

    Omgaan met agressie hoort bij het beroep ja. Jouw hart ligt duidelijk niet bij mensen die hulp nodig hebben, en verder bevalt je toon me niks.

  6. @ LeRoiDanse:

    Precies, dat doe ik de hele dag op mijn werk: mensen die in de knel zitten “pakken”. Ik heb ook voor m’n beroep gekozen omdat mijn hart niet ligt bij mensen die hulp nodig hebben maar om dat ik mijn emoties wil botvieren op ze.

    Een genuanceerd beeld, nl. dat psychiatrische patiënten niet allemaal zielig zijn en dat ze ook niet allemaal hard aangepakt moeten worden, is niet aan jou besteed. Einde discussie.

  7. @6: Jos:

    [ Precies, dat doe ik de hele dag op mijn werk: mensen die in de knel zitten “pakken”. Ik heb ook voor m’n beroep gekozen omdat mijn hart niet ligt bij mensen die hulp nodig hebben maar om dat ik mijn emoties wil botvieren op ze ]

    Als jij een hulpverlener in de psychiatrie zou zijn, zit je daar niet met een goede motivatie. Buiten dat heb je volgens je reactie onder nummer 4 nooit enige opleiding in praktijk of theoretische scholing gehad in het omgaan met agressie, beetje raar aangezien dat in iedere opleiding in de hulpverlening een hoofdthema is. ( Leren) omgaan met agressie hoort namelijk bij het beroep.

    [ Een genuanceerd beeld, nl. dat psychiatrische patiënten niet allemaal zielig zijn en dat ze ook niet allemaal hard aangepakt moeten worden, is niet aan jou besteed ]

    Nee, ik vind zéker niet dat ze allemaal (!) hard aangepakt moeten worden, dat is inderdaad aan mij niet besteed, en al helemaal niet via het strafrecht, dat heb je goed gelezen.

    [ Einde discussie.]

    Er was helemaal geen discussie, want je spuwt je gal over psychiatrische patiënten, meer niet.

  8. Mijn inziens is een goede hulpverlener prima in staat om een onderscheid te kunnen maken tussen dat wat echt bij een psychiatrisch ziektebeeld hoort aan agressief gedrag en wat echt gewelddadig is zonder dat er sprake is van een psychose bv. En dat er natuurlijk altijd wel eens iets mis kan gaan, niet alles altijd sluitend is, of er missers gemaakt kunnen worden is niet uit te sluiten. Maar dat weegt mijn inziens niet op tegen de bescherming die de patiënt dient te krijgen als het gaat om aangifte doen tegen geweld zonder de nuances in acht te nemen. En met een nuance bedoel ik in deze dus, de agressie vanuit een ziektebeeld zoals de al meerdere malen genoemde psychose, dissociatie, end.

  9. @8: Kayla:

    […]
    Je schreef Kayla:
    [ En met een nuance bedoel ik in deze dus, de agressie vanuit een ziektebeeld zoals de al meerdere malen genoemde psychose, dissociatie, ]

    Helemaal mee eens. In praktijk gebeurt dat natuurlijk al. Stel je voor dat je bij ieder kopje koffie, stoel, tafel, dreun, asbakken en prullenbakken en weet ik veel wat je naar je harses kan krijgen naar de politie zou rennen, nou, dan krijgen ze er miljoenen aangiftes bij denk ik.
    Zijn “ze” van plan om door de bezuinigingen mensen maar sneller te isoleren? Méér anti-psychotica te kunnen spuiten? Mensen gewoon de straat op te smijten?
    Waar komt dit gezeik toch ineens vandaan?

    De reden dat ik daar naar vraag is omdat gebleken is dat er helemaal geen sprake is van méér agressie naar hulpverleners als bijvoorbeeld ambulance en brandweer. Maar iedereen gilt alweer om zwaardere straffen enzo, EN het kunnen onthouden van broodnodige zorg. MARKT heet dat, poen moet het opbrengen, en ach, wat heb je nou aan “gekken”?

    We schreven hier al eens over dit onderwerp

    https://krapuul.nl/shrtnws/63763/het-aantal-geweldsincidenten-tegen-hulpverleners-tijdens-de-jaarwisseling-is-enorm-toegenomen/

  10. Precies LeRoyDance, er wordt gesold met de mensen, wederom! Zo worden diagnoses zwaarder gemaakt om meer geld binnen te halen. Worden mensen aan pillen geholpen omdat de farmaceutische industrie en de arts hier beter van worden. Al met al betutteling en onrecht naar de zwakkere van onze samenleving typeert de neerwaartse spiraal in de zorg. En degene die daar baat bij hebben hobbelen er vrolijk achteraan. En o,ja let wel, in eerste instantie zijn het de psychiaters die hier dus voor zijn (aangifte doen) deze mensen zien de patiënten over het algemeen het minst. Een keer per maand een uur is vaak al veel. De andere hulpverleners zoals hier in dit artikel genoemd worden… , ben benieuwd wie dat zijn? Mensen die daadwerkelijk op de werkvloer werken en dus dagelijks bloot staan aan dit zogenaamde geweld, “schat ik” , zijn in de minderheid voor dit voorstel.
    Dus ja, wie heeft hier baat bij??? wie het weet mag het zeggen ;))

Reacties zijn gesloten.