Bazin IMF schuldig bevonden aan corruptie

Het opperhoofd van het IMF, Christina Lagarde, is door een Franse rechtbank schuldig bevonden aan ernstige nalatigheid (lees: corruptie). Omdat we nu een keer in een klassenmaatschappij leven, ontloopt Lagarde echter mogelijk een straf. Naar alle waarschijnlijkheid zal Lagarde in beroep gaan tegen de beslissing.

Het gaat om een zaak uit 2008, toen Lagarde Minister van Financiën was. Na een slepende affaire werd aan zakenman Bernhard Tapie destijds een schadevergoeding toegekend van 390 miljoen euro, waarvan maar liefst 45 miljoen(!) wegens de door Tapie blijkbaar geleden morele schade. Dat bedrag mocht door de Franse belastingbetaler opgehoest worden, iets waar diezelfde belastingbetaler natuurlijk niet vrolijk van werd. De onderhandelingen over de hoogte van het bedrag werden gevoerd door Lagarde, die volgens veel Fransen wel érg gemakkelijk aan de eisen van Tapie toegaf. Tapie’s vriendschap met de toenmalige Franse president Sarkozy speelde volgens iedereen (behalve Sarkozy en Lagarde) een belangrijke rol in de vaststelling van de schadevergoeding.

De rechtbank blijkt dus nu van oordeel te zijn dat Lagarde nalatig is geweest door tijdens de onderhandelingen de belangen van de Franse staat (en dus de belastingbetaler) niet goed behartigd te hebben. De rechtbank neemt het woord ‘corruptie’ niet in de mond, maar iedereen weet wat met ‘nalatigheid’ bedoeld wordt.

Voor het IMF is dit slecht nieuws. Lagarde’s voorganger, Dominique Strauss Kahn, werd in 2011 gedwongen op te stappen na beschuldigingen dat hij een hotelmedewerkster in New York zou hebben aangerand. Een nieuwe rel over het gedrag van het opperhoofd kan het IMF niet gebruiken.