Avant-garde legende Holger Czukay overleden

Holger Czukay, de legendarische basgitarist van Can, is overleden. Een van de buren vond hem in zijn tot studio omgebouwde woning. De doodsoorzaak is nog niet bekend gemaakt.

De in 1938 in Gdansk geboren Czukay studeerde compositie bij Karlheinz Stockhausen, voordat hij eind jaren ’60 samen met Irmin Schmidt, Jaki Liebezeit en Michael Karoli, Can oprichtte.  Haar glorietijd kende de band tussen 1970 en 1973, met vocalist Damo Suzuki.  Het album Tago Mago behoort tot het beste wat de vroege jaren ’70 hebben opgeleverd: een volstrekt unieke combinatie van Stockhausen, free jazz, Zappa en Velvet Underground.

In 1973 zag Suzuki helaas Het Licht. Hij verliet de band om zich aan te sluiten bij de Jehova’s Getuigen. Aan de optredens van de band schijnt het geen afbreuk te hebben gedaan, maar de post-Suzuki albums halen het in mijn opinie niet bij het eerdere werk.

In 1977 verliet Czukay Can om een solo-carrière te beginnen. Dat leverde gedenkwaardige samenwerkingen op met o.a. Brian Eno, Jah Wobble, Peter Gabriel en The Eurythmics. Een van zijn leukste solo-albums is ‘Der Osten is Rot’, waarvan hier de titelsong: een fraaie, maar wel héél vrije bewerking van het Chinese volkslied.