Arme Mitt Romney

‘Mitt Romney maakt zich niet druk om de allerarmsten’. Dit leek hij zelf recent echt zo gezegd te hebben in een speech. Echter, deze zin is uit zijn contekst gehaald. Wat hij zei was namelijk: “Ik maak me niet druk om de allerarmsten. We hebben een vangnet, en als dat stuk is zal ik het repareren.” Toch maakt dit nog steeds duidelijk hoe weinig Romney weet van de realiteit in de Verenigde Staten.

Iemand die het geluk heeft zich te bevinden op de door de regering gedefinieerde armoededrempel (dat wil zeggen dat hij fulltime tegen het minimumloon werkt) verdient $11,169 dollar per jaar bruto. Een gemiddeld appartement in de Midwest  kost 700 dollar per maand, waarna er 460 dollar (nog steeds bruto) overblijft voor alle kosten behalve huisvesting. Dus 460 dollar per maand voor water, elektra, gas, voeding, transport, medische kosten etc. etc.

Natuurlijk zou deze hypothetische persoon in aanmerking kunnen komen voor Medicaid, maar het percentage artsen dat Medicaidpatiënten aanneemt is snel dalende richting 50%, en in arme gebieden is de situatie nog ernstiger. Artsen krijgen vaak slechts 25 dollar per bezoek, wat meestal niet eens toereikend is voor de overheadkosten. Geen wonder dat ze die patiënten daarom vaak afwijzen.

Zou deze persoon werkloos worden en – wederom – het geluk hebben in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering, dan daalt zijn/haar inkomen tot 60% van de eerder genoemde cijfers. Doet het woord ‘dakloze’ bellen rinkelen?

Laten we niet vergeten dat deze ‘fortuinlijke’ persoon in kwestie fulltime werkt voor het wettelijk minimumloon. Werkgevers in de agrarische sector zijn echter vrijgesteld van het minimumloon. Bovendien bevindt de werkloosheid zich in de meeste staten in de dubbele cijfers. Andere ‘onfortuinlijke’ personen die afhankelijk zijn van Arme Mitt Romney’s vangnet zijn de ongeveer 45.000 Amerikanen die jaarlijks komen te overlijden als gevolg van gebrek aan medische zorg. Of de gemiddeld half miljoen kinderen die jaarlijks dakloos zijn . Of de zestien miljoen kinderen die elke avond met honger naar bed gaan.

Arme Mitt Romney *. Hij heeft echt geen idee.

*geschat vermogen: 250.000.000 dollar

 

Dit artikel is uit het Engels vertaald en verscheen eerder op My Funny Uncle Sam

2 gedachten over “Arme Mitt Romney”

  1. Mitt Romney is een plutocraat die onder kritiek in de VS staat wegens het feit dat hij over een enorme vermogen beschikt die hij o.a. in een fonds op de Caiman eilanden heeft gestopt die de paradijs voor het ontvluchten van de Belastingdienst is. Hij betaalt haast niets aan de Belasting en is daarom de voorkeur kandidaat van de Rijke Rechtse kikkers.

    Daarom op het moment dat hij over de sociale situatie in de VS praat, lachen hem de meesten uit.

  2. als die romney president van de VS wordt zullen we hier in nederland ook wel äanpassingen” in ons sociaal systeem kunnen verwachten

Reacties zijn gesloten.