Arjen Gerritsen, een liberaal die over vrijheid nagedacht heeft


Er zijn toch nog echte liberalen die nagedacht blijken te hebben over de tweede V in de afkorting van hun partij. De burgemeester van De Bilt sprak bij de 4-meiplechtigheid ter plaatse onder andere deze gedenkwaardige woorden:

Onze vrijheid is geboren uit de nood en de ellende van wie we vanavond herdenken. Onze vrijheid is hún vrijheid, zou je kunnen zeggen. En door alle tijden heen bevat onze herinnering aan hen een opdracht voor het leven van alledag.

En daarin komen we nogal wat tegen. Zinloze discussies over hoofddoekjes, mensen die zich cabaretier noemen, maar eigenlijk hun brood verdienen met het beledigen van andere mensen, politieke leiders die geen rust brengen, maar juist onrust wekken, mensen die ’s avonds uit angst niet meer over straat durven, een overheid die klakkeloos allerlei informatie over ons doen en laten mag verzamelen, jongeren die we aan hun lot overlaten en de wereld op eigen houtje laten ontdekken, schoppen tegen het geweten van een ander.(Telegraaf)

Spreker beriep zich hierbij op de Russische religieus-anarchistische denker Berdjajew: vrijheid is geen recht maar een plicht.

Uiteraard is er een geachte afgevaardigde die WITHEET is geworden van deze wijze woorden:

PVV-Statenlid Han IJssennagger uit De Bilt vindt de uitspraak van de burgemeester een groot schandaal.

17 gedachten over “Arjen Gerritsen, een liberaal die over vrijheid nagedacht heeft”

  1. Ja, het is niet de bedoeling dat je een beetje duidelijk gaat maken dat ideeën die ook maar het minste aan beschaving lijken te bevatten structureel diametraal tegenover die van de PVV staan.

  2. Wel er komt meer verzet uit alle hoeken, dus wie dan nog niet weet dat het echt facisten zijn is een domkop. Het moet zo door blijven gaan, laat die PVV ers dan maar uit hun springen. De waarheid is pijnlijk.

  3. Fijn, dat er nu ook uit VVD-hoek een beschaafd geluid komt. Ik hoop dat er nog wat meer echte liberalen over zijn in de VVD.

  4. ” Ik weet wel dat we ons dagelijkse leven niet kunnen belasten met die vragen. Maar er af en toe bij stilstaan is zo slecht nog niet.

    Weet u waarom? Omdat het ons waakzaam maakt. Waakzaam tegen wat vrijheid bedreigt.”

    Roept hij nu op tot een ” Comité van Waakzaamheid “???

  5. En kijk eens:

    Bij de demonstratie voor de verdediging van het vrije woord bij het begin van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders stond Han IJssennagger van Bilts Belang vooraan.

    http://www.biltsbelang.nl/?p=172

    Bilts Belang voert als enige Biltse politieke partij de vrijheid van meningsuiting als een recht van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, prominent in het verkiezingsprogramma.

    Bilts Belang accepteert geen taboes in de vrijheid van meningsuiting, maar wil wel hoffelijkheid en goede smaak in de onderlinge omgang stimuleren.

    Dat recht geldt dus kennelijk alleen Geert Wilders en de Pvv, De burgemeester van De Bilt moet maar zijn mond houden.

  6. En weer word er gevraagd voor Censuur. Hoe kan dit land zo snel in zo’n eng landje zijn verandert, waar zo iemand ook nog zijn zin krijgt ook.

  7. Dehnus Schreef:

    En weer word er gevraagd voor Censuur. Hoe kan dit land zo snel in zo’n eng landje zijn verandert, waar zo iemand ook nog zijn zin krijgt ook.

    Het positieve dat op het ogenblik gebeurt is dat van links tot rechts de PVV plotseling bekritiseerbaar blijkt , De PvdA laat Mai Li Vos zomaar voor een PvdA’r best heftige uitspraken doen , VVD’rs uit de Dijkstal periode zoals deze burgemeester bekritseren de PVV bijna openlijk … De Democratische krachten lijken langzamerhand te ontwaken en zowaar hun ruggegraat bleek nog ergens op zolder te liggen , het weekdierentijdperk komt langzaam ten einde

  8. Laat ik ook zelf maar eens een reactie geven. Er blijkt namelijk een groot misverstand te zijn ontstaan over mijn opmerkingen over de toespraak van burgemeester Gerritsen bij de dodenherdenking op 4 mei. Ik heb nimmer beoogd de vrijheid van meningsuiting te beperken. Integendeel, hoe meer discussie, hoe beter. Daar heb ik dan ook geen enkele uitspraak over gedaan. Dat is de vrije interpretatie van een paar journalisten geweest. Mijn opmerkingen betroffen een tweetal zaken.

    In de eerste plaats vind ik het een groot schandaal dat iemand (het is hier niet ter zake doende dat het in dit geval de burgemeester was) die uitgenodigd dan wel uitverkoren is om een toespraak te houden ter gelegenheid van de dodenherdenking, die gelegenheid misbruikt om politiek beladen uitspraken te doen. Er zijn in dit geval drie uitspraken gedaan waarvan hoogstwaarschijnlijk voor- en tegenstanders onder het gehoor van de spreker zaten. De dodenherdenking op 4 mei is zowat het meest heilige moment dat wij als Nederlanders met z’n allen gezamenlijk beleven. Je doet op dat moment geen uitspraken over onderwerpen die ter discussie staan in het politiek domein, terwijl er bovendien geen gelegenheid is om direct een weerwoord te geven.

    In de tweede plaats ben ik het niet eens met burgemeester Gerritsen, dat hij als burgemeester vrijelijk zijn eigen mening kan geven over onderwerpen waarover zeer verschillend in de maatschappij wordt gedacht. Ik vind het op zijn minst onverstandig om zo prominent partij te kiezen. Een burgemeester behoort bij dit soort onderwerpen juist als verbinder tussen voor- en tegenstanders op te treden en dat kan niet als je al zo nadrukkelijk partij hebt gekozen. De fractie van Bilts Belang had op 26 april al besloten, dat ik tijdens het aanstaande functionerings¬gesprek met de burgemeester zou inbrengen, dat hij niet onpartijdig is. Het gebeurde bevestigde het al door ons ingenomen standpunt.

    Tot zover de toelichting op mijn reacties en de verkeerde interpretatie daarvan. Om aan te geven, dat er verschillend over de drie omstreden uitspraken van de burgemeester kan worden gedacht, nog het volgende:
    1. Ik vraag me af of meisjes en vrouwen die van huis uit gedwongen worden om met hoofddoekjes en lichaam bedekkende kleding rond te lopen, een discussie over hoofddoekjes ook zinloos vinden. De een zijn vrijheid is de ander zijn onvrijheid. Waarom zou in een vooruitstrevend moslimland als Tunesië het dragen van hoofddoekjes toch verboden zijn geweest?
    2. Een uitspraak over politieke leiders die geen rust brengen is gemakkelijk gedaan door iemand die aan de macht is. Een politieke leider die in de oppositie gedrukt is, heeft geen baat bij rust, evenmin als burgers die het niet eens zijn met het beleid van het zittende bestuur.
    3. Ik denk dat veel burgers die door misdaden tegen goed of lijf zijn geraakt, op zijn minst genuanceerder dan de burgemeester zullen denken over een overheid die over ons doen en laten allerlei informatie mag verzamelen.
    Drie zaken waarover burgers heel verschillend kunnen denken en waarvan je voor- en/of tegenstanders niet even achteloos tijdens een dodenherdenking in een hoek zet. Dat doe je gewoon niet. Niet als gewoon politicus, maar zeker niet als burgemeester.

  9. Jeetje, dus de burgemeester was niet onpartijdig op 4 mei tijdens de dodenherdenking?!?!?!?

    Nou, daar kan ik dus weer een hele avond over gaan zitten filosoferen zeg.

  10. @11

    “Waarom zou in een vooruitstrevend moslimland als Tunesië het dragen van hoofddoekjes toch verboden zijn geweest?”

    Als het uitkomt zijn moslimlanden wel rolmodellen. Geweldig.

    Ik zal ’s wat verklappen: nu de dictatuur verdreven is zijn hoofddoeken niet meer verboden (en wordt ’t ook niet van bovenaf opgelegd). Hierin is Tunesië wel een rolmodel voor jullie enge eenmansbeweging.

  11. Ik bedoel: zou Tunesië een voorbeeld moeten zijn (van werkelijke vrijheid).

  12. @11

    “… om een toespraak te houden ter gelegenheid van de dodenherdenking, die gelegenheid misbruikt om politiek beladen uitspraken te doen.”

    Schandalig ja ! Hoe durft iemand op 4 mei in te gaan op het demoniseren van bevolkingsgroepen binnen de samenleving anno nu ! Kan echt niet !

  13. Ja, die burgemeester kan er niet veel aan doen dat 4 mei nu ineens zo politiek beladen is.

    Vind het trouwens best een goede toespraak.

  14. @11
    Als Gerritsen een vlammend betoog tegen de “islamisering van Nederland” en dat “vreselijke fascistische boek de Koran” had gehouden zou mijnheer IJsennagger natuurlijk ook WOEST zijn geworden over zoveel partijdigheid…

  15. Trouwens een politicus die problemen heeft met de toespraak van een burgemeester die probeert de sociale samenhang te bevorderen is naar je mag aannemen niet echt gebaat bij sociale samenhang.

    Wij, hier, waren daar al een tijdje achter, goed dat er VVD’ers zijn die nu een topje van de Ijsberg zien.

    Alleen jammer dat hun leider zo ontzettend geil is om de macht te hebben dat hij niet voor deze futiliteteiten zoals sociale samenhang gestoord dient te worden in zijn hogere doel het ijskoud wegsaneren van onze verzorgingsstaat ten faveure van de banken, verzekeraars, de vastgoed jongens, de vilabewoners etc etc etc………..

  16. @17

    Nee, ageren tegen de islam is geen partijdigheid want zo denkt Ons Soort Mensen en het Volk allemaal.

  17. @17 inderdaad……….Ben wel erg benieuwd eigenlijk wat er zou zijn gebeurd in dat geval..

Reacties zijn gesloten.