Antisemitische graffiti in Parijs

De Franse politie doet onderzoek naar een aantal antisemitische incidenten in Parijs. Zo werden er o.a. hakenkruizen geschilderd op postbussen met het portret van Holocaust-overlevende Simone Veil.

Het raam van een broodjeswinkel op de Île Saint-Louis in Parijs werd beklad met een antisemitische leuze. Dat er gele verf werd gebruikt was voor een woordvoerder van de regering aanleiding een link te leggen met de Gele Hesjes:


Of dat terecht is, is natuurlijk maar de vraag. De Franse regering heeft vanaf dag één om voor de hand liggende redenen geprobeerd de Gele Hesjes te koppelen aan racisme en antisemitisme. Het is echter zeker waar dat zich binnen de beweging regelmatig antisemitische en racistische incidenten voordoen, waartegen door de meerderheid van goedwillenden niet hard genoeg opgetreden wordt.

Het probleem met de Gele Hesjes is de diversiteit van de beweging, in combinatie met de oprechte (en terechte) woede over de wijze waarop het neoliberale kapitalisme de kosten van de klimaatcrisis probeert af te wentelen op de armen. De vertaling van die woede in een reactionaire consumentenopstand zorgt – naast de expliciete poging zichzelf als ‘nóch links, nóch rechts’ te profileren – voor een explosieve cocktail, waarbinnen extreemrechts zich als een vis in het water voelt:

Bron: de Guardian