Amsterdamse politie ziet rampen komen van te drukke binnenstad

Gistermiddag had ik het nog: steeds toenemende woede tegen al die lui die selfies staan te maken met die authentic brug met die authentic toren op de achtergrond (de Wester). Die winkel waar ik vorige week door een vriendelijk glimlachende verkoopster werd toegesproken: “I don’t speak Dutch” – ik riep het nog even naar binnen tot schrik van mijn gade.

Moest uitblazen in godbetert een New Agewinkel, trouwens ongeveer de laatste boekhandel in het genre in Amsterdam. De aandacht, maar dan mindfulness geheten, van Thich Nhat Hanh vind je tegenwoordig in iedere provinciale boekwinkel met hele planken.
Ze hadden Marvin Gaye op staan, Inner city blues. Verrassend, toepasselijk en inderdaad rustgevend einde van een snauwroute door een paar van de godvergeten “negen straatjes”.

De populariteit van Amsterdam bij toeristen en dagjesmensen heeft grote gevolgen voor de stad, zo blijkt uit een onderzoek van analytici van de Amsterdamse politie. Het rapport wordt binnenkort naar de gemeente gestuurd. Op plekken als de Wallen, de Negen Straatjes en de Kalverstraat dreigt ‘overcrowding’, zo constateert het onderzoek. Die term wordt normaliter gebruikt bij grote evenementen.

Van overcrowding is sprake als op een plek zoveel personen samenkomen dat mensen zich daardoor angstig gaan voelen. Dan kan paniek ontstaan. De uitkomsten van het onderzoek sluiten aan bij wat Marjolein Smit, als politiechef verantwoordelijk voor de binnenstad en Noord, op straat ziet gebeuren.

Het Parool over de ramp-in-de-maak die Amsterdamse binnenstad heet.

1 gedachte over “Amsterdamse politie ziet rampen komen van te drukke binnenstad”

  1. Pingback: Spertijd voor doelloos wandelenden in de Amsterdamse binnenstad | Krapuul

Reacties zijn gesloten.