Amsterdam doet schijnheilig over benaming niet-Nederlanders

Amsterdam heeft het voortaan niet meer over ‘allochtonen’ of ‘autochtonen’. Dat versterkte de afgelopen jaren de tegenstellingen tussen de twee, vindt de gemeente, dus wordt het nu ‘Marokkaanse Amsterdammer’ of ‘Turkse Amsterdammer’. (NRC)

Ik vraag u, wat is het verschil? Het blijft een stempel plakken op mensen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, of (groot)ouders hebben die dat niet hebben/hadden. Er blijft onderscheid gemaakt worden. En waarom worden de voorbeelden van Turkse Amsterdammer en Marokkaanse Amsterdammer genomen? Waarom worden er met ‘allochtoon’ vaak alleen maar Turken en Marokkanen bedoeld?

Volgens mij is een Engelsman of een Amerikaan die in Amsterdam werkt, ook een allochtoon. Dus dan krijgen we ook Engelse Amsterdammer en Amerikaanse Amsterdammer? Of ben ik dan weer te consequent en te logisch bezig? Als ik als voormalig inwoner van Rotterdam (ik ben geen echte Rotterdamse) daar ga wonen, krijg ik dan het etiket Rotterdamse Amsterdammer opgeplakt? Ik vind het bezopen.

Vraag me ook af waar ze die benamingen voor gebruiken. Om leuke lijstjes te maken voor als die GBA straks lekker makkelijk van pas komt, om mensen met een enkele treinreis ergens heen te sturen, zoals al eerder is gebeurd?

Lees even in Wiki dat er al eerder pogingen zijn gedaan om van het woord ‘allochtoon’ af te komen. Maar ik snap helemaal niet waar het woord voor nodig is. We zijn toch allemaal mensen?

12 gedachten over “Amsterdam doet schijnheilig over benaming niet-Nederlanders”

  1. Hier in Duitsland zijn buitenlanders nog gewoon Ausländer. Mensen uit het buitenland die woonachtig zijn in Duitsland, ook in de Xte generatie, worden in het algemeen als Menschen mit Migrationshintergrund genoemd.
    Ik ben ook Ausländer en mijn kinderen hebben dus een Migrationshintergrund (en dubbele nationaliteit!) und das ist auch gut so.

  2. @1 W.A. en broers wel, tweede generatie: een van de ouders uit het buitenland. Zijn kinderen ook: een van de ouders uit het buitenland.

  3. @2 Cornelis Mag jij stemmen in Duitsland? Mogen je kinderen straks stemmen?

    @3 Mogen die dan eigenlijk wel stemmen?

    Buitenlanders die in NL wonen mogen na vijf jaar stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen maar voor PS en TK niet. meen ik te weten.

  4. @4 Ook in Duitsland mocht ik na 5 jaar voor het bestuur van een Bezirk in Berlijn stemmen, niet voor het land Berlijn. Verder geldt, dat iedereen die de Duitse nationaliteit heeft (aangenomen), ook mag stemmen voor gemeente, Landestag, Bundestag en Europaparlement. Mijn kinderen hebben een Duitse moeder, hebben daarom ook de Duitse nationaliteit en mogen, als ze oud genoeg zijn, ook op alle niveaus stemmen. In NL geldt ongeveer hetzelfde.
    Leden van het koninklijke huis mogen wel stemmen, maar doen dat niet. Juliana en Bernard pas na 1980. Ik neem aan dat Maxima de NLse nationaliteit heeft aangenomen, dus zij theoretisch ook. Alle kinderen die in NL worden geboren, krijgen automatisch de NLse nationaliteit.

  5. Ik zie het probleem niet. In de VS, een land van immigranten, is men trots op hun ethnische achtergrond (italian-american, jewish-american, irish-american, etc.). Maar consequent zou men wel moeten zijn om vooroordelen te voorkomen, dwz. dan zou Willem Alexander gewoon een Duitse-Nederlander moeten zijn, en zijn kinderen wellicht Argentijns-Duitse Nederlanders.

  6. Beste Keira, de aanduiding allochtoon/autochtoon heeft betrekking op land van afkomst, dus niet stad van afkomst. Daarom wordt je zeker niet Rotterdamse Amsterdammer genoemd.

    Niets mis in principe met het woord allochtoon, indien bijvoorbeeld door een wetenschapper gebruikt om onderzoeken bijvoorbeeld te doen.

    Het punt is dat “allochtoon” is met de tijd een vies woord geworden onder de racistische en discriminerende sfeer die de recente jaren Nederland beheerst.

    Ultrarechtsen en racisten gebruiken het als tegenstelling tot de superieure allochtonen die op alle punten beter zouden zijn dan de “allochtonen”. “Ons kent ons” en ” we weten het altijd beter”.

    Ik begrijp de reactie van de gemeente Amsterdam als een verzoeningspoging en naar Amerikaans model de samenleving in elkaar laten smelten want dit onze enige toekomst.

    En ja, Amerikanen zijn ook allochtonen, Britten, Fransen ook. Maar gezagsgetrouw zoals we altijd zijn, weten we meteen wie de baas is om te buigen voor dat we weer op de fiets gaan stappen.

  7. @7
    “Het punt is dat “allochtoon” is met de tijd een vies woord geworden onder de racistische en discriminerende sfeer die de recente jaren Nederland beheerst.”
    Dat terwijl die begrippen juist zijn geintroduceerd om racistische bijsmaakjes bij “buitenlanders” te omzeilen.
    Ik ben voor het begrip “buitenlander”, omdat het de lading dekt. Ook “migratie-achtergrond” klopt gewoon. (zie @2 )
    Het veranderen van begrippen door ‘duurdere’ begrippen is luie symptomenbestrijding. Veel belangerijker is het om (alledaags) racisme argumentatief en met kennis van feiten te bestrijden.

  8. @8, Cornelis, heb je inderdaad goed begrepen dat de intentie is die op den duur het woord vervuilt en vies maakt.

    Of je “buitenlander” of “allochtoon” wil gebruiken, door racisten hebben ze op den duur een zware negatieve lading gekregen.

    Dit is in wezen de Nederlandse probleem.

    In elke land is het weer anders. In sommige wordt juist “buitenlander” als leuke aanduiding gebruikt. Het ligt aan de aard van de mensen en hier raken we de kern van het probleem. Oftewel de verklaring voor PVV,Wilders, Verdonk, TON, en ga zo door.

  9. Nexus m. ik blijf het geknoei vinden. Mensen die allochtoon met een vieze toon uitspreken, zullen dat ook doen met Turkse-Amsterdammer. Het vieze blijft gewoon, dat verander je niet met een woord.
    Daarom vind ik het gewoon schijnheilig en vraag me ook af of de Amsterdamse gemeenteraad niets anders te doen heeft dan pseudo-oplossingen aan te dragen voor onoplosbare problemen. Racisten zullen er altijd blijven, mooie namen voor niet-Nederlanders bedenken gaat dat niet veranderen.

  10. @Keira, het is inderdaad geknoei want men bestrijd hiermee niet de oorzaak maar het gevolg ervan. Toch is het beter dan niets doen.

    Je zou je moeten verplaatsen in de schoenen van de betrokkenen (minderheden) en ze vragen wat vinden ze met dit “allochtonen” geroep.
    Heb met ze gesproken en ik weet wat ze vinden.

Reacties zijn gesloten.