Heel Nederland kent de PVV, volgens Geert Wilders staat dat voor Partij voor de Vrijheid. Volgens tegenstanders kun je er hele andere woorden voor gebruiken.
Maar wat is dit nu eigenlijk voor organisatie? Veel mensen weten inmiddels, door het gedoe met Hero Brinkman, dat het geen democratische partij is, zoals alle andere partijen in Den Haag en in de gemeenteraden. Op dit moment is de enige die daar invloed heeft Geert Wilders zelf. Geert IS de PVV. Zonder zijn fiat geen actie, en dat voor 23 mensen in de Tweede Kamer en voor 8 gemeenteraadsleden in Den Haag en 9 gemeenteraadsleden in Almere (waarbij sommigen hun zakken dubbel vullen omdat ze een dubbelfunctie hebben waarbij ze óf de een óf de andere functie niet zo serieus nemen). Daarbij wil Geert Wilders straks ook in elke provincie PVV-mensen hebben en heeft dan nog meer te zeggen, of in de hand te houden.
Hoe is de PVV georganiseerd? Nadat Geert Wilders uit de VVD is gestapt, heeft hij geen afstand gedaan van zijn zetel en in de Tweede Kamer aanwezig geweest als Groep Wilders. Dat was vanaf 3 september 2004. Op 24 november 2004 sticht hij de ‘Stichting Groep Wilders’ op. Deze stichting heet tegenwoordig ‘Stichting Vrienden van de PVV’. Het doel van deze stichting is het uitdragen van standpunten en het inzamelen van geld.
De Stichting Groep Wilders kon niet aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoen omdat alleen verenigingen daar aan mee kunnen doen. Maaaaaaaaar, daar heeft Geert Wilders het volgende op gevonden. Hij heeft een vereniging opgericht, ‘Vereniging Groep Wilders’. Deze vereniging moet aan de wettelijke eis voldoen van minimaal twee oprichters en minimaal één lid. De vereniging is opgericht door Geert Wilders en de Stichting Groep Wilders, het enige lid is Geert Wilders. Kortom, het is een handig breisel van en voor één persoon.
De Stichting Groep Wilders tegenwoordig ‘Stichting Vrienden van de PVV’ is de organisatie die het geld binnenhaalt voor Geert Wilders. Daarna beslist Geert wat er mee moet gebeuren, of hij het al dan niet voor eigen gebruik benut, dat is niet bekend. Omdat hij geen subsidie krijgt van de overheid (alle andere partijen maken daar wel gebruik van), hoeft hij geen enkele openheid te geven van waar zijn geld vandaan komt of waar hij het aan uitgeeft. Er zijn geluiden dat hij als Nederlands politicus geld ontvangt van buitenlandse donateurs. Dat zou ik een kwalijke zaak vinden. Dat betekent buitenlandse inmenging in onze Nederlandse politiek. Gelukkig zijn er partijen in de Tweede Kamer die zich hier voor inzetten en vinden dat er regels moeten komen over giften en zeker giften van buitenlandse donateurs.
Elke andere partij in Nederland is een vereniging met leden. Deze leden hebben inspraak in het beleid van de partij. In de fractie zitten ook leden en ook daar wordt gestemd. Over hoe het binnen de PVV gaat kunnen we alleen maar gissen. Maar wat er de afgelopen tijd naar buiten is gekomen, heb ik niet het idee dat daar democratisch wordt gestemd. Geert zal alle voors en tegens aanhoren en vervolgens wordt besloten dat wat Geert vindt of wil. Zie ook de contacten met de pers, als iemand van de fractie benaderd wordt voor een interview, dan mag dat alleen als Geert dat goed vindt. Hoe zit het met de financiën van de partij? Fractieleden buiten Geert hebben daar geen idee van. Nee logisch, hij is de enige die inzage heeft in de rekeningen en is de enige die het mag besteden.
Kortom, als u 2 maart 2011 bij de Provinciale Statenverkiezingen op de PVV zou willen stemmen, denk dan nog even na over waar u op stemt. U stemt niet op een partij met leden, u stemt op mensen die moeten doen wat die ene oprichter van de PVV wil. Zijn wil is wet! Als u op hem stemt, geldt dat ook voor u.
Amen!!!
En tóch ga ik weer op de PVV stemmen. Of ik ga helemaal niet meer, dat kan ook. Dat eeuwige gezever over de leden van de PVV en dat de organisatie niet democratisch zou zijn.
Weet je wat ik ondemocratisch vind ? De macht overdragen aan zelfbenoemde betweters.
De wet moet gewoon worden gewijzigd dat een politieke partij ook gewoon een democratische structuur moeten hebben met leden. Als tweedekamerlid moet je in principe zonder last en ruggespraak stemmen. Het is absurd dat je voor een partij in de kamer kunt komen terwijl je geen lid met stemrecht bent in diezelfde partij.
Sta je op de kieslijst dan ben je per definitie een lid met stemrecht. Als je partij je genoeg vertrouwt om je op de lijst te zetten dan hoor je gewoon inspraak te hebben.
Wat is daar mis mee ? Als ik daar op stem en er verder geen moeite mee heb ?
Ik vind het ondemocratisch om eens in de vier jaar de macht over te dragen aan politici, die zichzélf benoemd hebben. Daarna heb je niets meer te zeggen over wat ze bekonkelen. Daarbij is pakweg de PvdA net zo ondemocratisch als PVV
Als we in een democratie leven dan horen onze politieke partijen ook democratisch georganiseerd te zijn. Dan heb je als lid ook tussentijds invloed.
Er staan nog wel andere middelen open gedurende die 4 jaar. Je kunt op diverse manieren protesteren. In sommige gevallen kun je naar de rechter, je kan een demonstratie organiseren of via oude of nieuwe media discussies aanzwengelen.
Ik heb al helemaal geen behoefte om mijn land over te dragen aan vertegenwoordigers van buitenlandse organisaties die zich door diezelfde buitenlandse groepen royaal laten betalen.
Je zegt het treffend. Je hebt als lid invloed. Niet al te veel trouwens. Maar als ik geen lid ben van de zelf benoemde elite heb ik niks te zeggen. Dat is een democratisch gehalte waar ik niet van onder de indruk ben en in dat opzicht onderscheidt de PVV zich niet van andere partijen.
En nogmaals als je vindt dat partijen zich intern democratisch (kuch) moeten organiseren, dan stem je op zo’n partij. Mij maakt het niks uit, ik stem toch wel op de PVV, democratisch georganiseerd of niet. Daar hebben anderen niets mee te maken.
@5
Waar staat dat? Lid van een politieke partij, alleen om zgn democratische ideeen?
Fijn dat je dat vindt, maar mag een ander alsjeblieft er anders over denken?
Ik heb meer problemen met het volk dat door Wilders is geaccepteerd.
Of zijn partij democratisch is of niet heeft niets te maken met zijn partij programma. Dat is zijn missie en wie dat geen leuk plan vindt stemt dus niet op hem.
Mag ik raden?
Jij stemt vast niet op hem.
Sommige mensen in ons mooie land proberen met elk bedenksel, hoe krom soms ook, de PVV dwars te zitten.
Let toch eens op jezelf.
Als Liera op hem stemt en zich daarmee overlevert aan Geert’s zijn verhaal: dat mag ze want we leven in een democratie!
Overigens wie wil zich nou met huid en haar overleveren aan draaitol D66, een theedrinkende regent,
of de mooie ogen van van die andere twee?
Tja, een beetje dom, vindt ik. En dat mag ik gelukkig.
En anderen mogen mij weer dom vinden.
Perfect.
Hou vol Liera, je staat kennelijk niet alleen. Er zijn meer mensen die eens actie willen zien.
Liera is toch geen ze? Volgens mij heb ik dat al eens gevraagd. ❗
Maar dat kan Willem niet weten.
Ik ben niet eenkennig, maar klopt, dit kon ik niet weten.
@ Sofia van der Linde:
Iedereen met een NL pas mag zich kandideren voor een lidmaatschap van het NL parlement. Met of zonder enige politieke partij of kiesvereniging achter hem of aan zijn/haar zij. Het vereiste dat men niet uit zijn passief kiesrecht is ontzet vind ik overigens een ondemocratische beperking ! In de moeder van alle parlementen – het Engelse dus – heeft Sinn Fein altijd met levenslang gestrafte Ieren verkozen. Dat ze het House of Commons niet konden betreden is een tweede.
Ja, ik weet dat iedereen zich in principe mag kandideren, Weimar.
En ik ben nog altijd voorstander van het instellen van regels dat politieke partijen democratisch georganiseerd moeten zijn en aan bepaalde andere regels moeten voldoen zoals geen buitenlandse financiering. Gekozen personen die geen lid zijn van een partij zouden ook onder de geen buitenlandse financiering regel vallen wat mij betreft.
@ Keira
Ik heb in de statuten van KvK 27275998 gekeken. Het kent twee oprichters. Namelijk de natuurlijk persoon Geert Wilders en KvK 27272000 vlg kvk.nl. De enige bestuurder van eindcijfers 2000 is Geert. De inhoud van de statuten is volslagen nietszeggend. Ik heb ze al nagepluisd. Ze zijn zelfs de moeite niet waard om ze online te zetten. Ook aan het vermelde burgerservicenummer van Geert heb je geen reet want dat hebben ze in de GBA afgeschermd hahaha.
@ Sofia van der Linde:
Een regel moet je imho pas opstellen als-ie te controleren valt. Buitenlandse giften worden over binnenlandse partijen geleid. Grote buitenlandse giften worden ‘gesmurfd’ om de wet MOT te omzeilen.
@ Sofia van der Linde:
Zijn “maffiamaatje” weet daar alles van sinds-ie, naar mijn beste herinnering, door de Raad van Discipline daarvoor op de vingers getikt is. Voor het “smurven” van zijn “ongespecificeerde declaraties”.