Als je moslim bent, ben je schuldig totdat het tegendeel is bewezen

De Telegraaf schrijft:

Volgens Peter Knoope, directeur van het International Centre for Counter-Terrorism in Den Haag, oordeelden veel journalisten te snel na de aanslagen in Oslo. Veel media meldden kort na de aanslagen vrijdag dat het om Jihadistisch geweld zou gaan.

.. pleit ervoor dat journalisten voorzichtiger zijn met het gebruiken van informatie, aangeleverd door „experts op het gebied van terrorisme die research doen op Google en zich een slag in de rondte twitteren”.

Adnan Al-Daini, gepensioneerd universiteits docent, schrijft in de Huffington Post dat het tijd wordt dat journalisten zich eens gaan bezinnen op wat ze schrijven. Dat wat ze schrijven, suggereren en insinueren mensenlevens kan gaan kosten.

Daar heb ik maar één antwoord op: Amen!

Daarbij vind ik het heel cynisch en hypocriet dat een Telegraaf zo’n soort artikel plaatst, zij zijn toch de meester in de stemmingmakerij en staan niet vooraan als het gaat om afgewogen, eerlijke journalistiek. Maar ze zullen het plaatsen en dan vervolgens: Next!

3 gedachten over “Als je moslim bent, ben je schuldig totdat het tegendeel is bewezen”

  1. Ik denk dat de inschatting van Knoope wel klopt, ik vrees echter ook, dat een deel van het probleem niet bestaat uit de specifieke vooringenomenheid tov de islam, maar uit de perfide wijze waarop “snel, snel, snel” nieuws gemaakt wordt, iets wat je ook in “ander” nieuws terug kunt zien…

  2. MadPride Schreef:

    …. maar uit de perfide wijze waarop “snel, snel, snel” nieuws gemaakt wordt

    Nou, inderdaad. Toen met Tristan van der Vlis verschenen er live hele sloten berichten op het Leidsch Dagblad, waar zeer veel geruchten tussen zaten die even later werden ontkracht. Gelukkig verspreidde zich dat niet meteen landelijk, maar het was wel een chaotische actie van de redactie.

  3. Madpride schreef:
    “Ik denk dat de inschatting van Knoope wel klopt, ik vrees echter ook, dat een deel van het probleem niet bestaat uit de specifieke vooringenomenheid tov de islam, maar uit de perfide wijze waarop “snel, snel, snel” nieuws gemaakt wordt, iets wat je ook in “ander” nieuws terug kunt zien…”

    Joke Mizée schreef:
    “Nou, inderdaad. Toen met Tristan van der Vlis verschenen er live hele sloten berichten op het Leidsch Dagblad, waar zeer veel geruchten tussen zaten die even later werden ontkracht. Gelukkig verspreidde zich dat niet meteen landelijk, maar het was wel een chaotische actie van de redactie.”

    Dan zijn we toch als maatschappij toch net zo verantwoordelijk om snel, snel berichtgevingen aan te nemen als waarheid. Als we kunnen bedenken dat berichtgevingen achteraf niet waar blijken te zijn, uit dubieuze bronnen worden overgenomen dan rest op ons de verantwoordelijkheid om zelf maar een afwachtende houding in te nemen.

    “Adnan Al-Daini, gepensioneerd universiteits docent, schrijft in de Huffington Post dat het tijd wordt dat journalisten zich eens gaan bezinnen op wat ze schrijven. Dat wat ze schrijven, suggereren en insinueren mensenlevens kan gaan kosten.”

    Dat is het hetzelfde als vragen aan Willem Holleeder of welke andere maffiabaas vragen om zich te bezinnen, omdat hun misdaden mensenlevens kunnen gaan kosten. Journalisten zijn geen leger-des-heilssoldaten.

Reacties zijn gesloten.