Als je je riedel maar vaak genoeg achter elkaar herhaalt zal hij wel waar zijn + aanvulling

In het weekeinde was ik door verblijf buiten wat nieuwsvoorziening betreft aangewezen op de radio. Geen televisie (maar daar heb je toch zo goed als niets meer aan in het door mij bewoonde gebied) en maar beperkte internettoegang (twitter hoofdzakelijk). Schraal maar tegelijk weer leerzaam.

Zaterdagavond werden twee Labourparlementsleden tegenover elkaar gezet op BBC FiveLive. De ene tegen een honderd miljard kostende “moderne” atoombommenduikboot. De ander sterk voor. In de eerste plaats is het niet honderd miljard maar slechts dertig. Zo, dat klinkt naar een koopje! En bovendien is er enorm gevaar van de grootste nucleaire macht ter wereld, Rusland. Tegenstander: de grootste nucleaire macht ter wereld is de VS en wij in Europa schuilen onder hun atoomparaplu. Voorstander: als de VS uitgeschakeld is hebben wij dan tenminste nog een verdedigingsmiddel. Tegenstander: als het zo ver is zijn wij er ook niet meer. Voorstander was niet onder de indruk en herhaalde de riedel van het nut van het Eigen Nucleaire Verdedigingsmiddel, dat overigens ook nu al door de VS beheerd wordt: er is geen Britse vinger aan de knop, ook al wil men dat tegen Corbyn nog wel eens anders voorstellen.

Tot drie keer toe hamerde de Voorstander op het belang van een eigen atoommacht. Kijk naar Oekraïne, dat heeft zijn atoombom opgegeven en prompt vallen de Russen aan. Niet een keer, maar tot drie keer dezelfde riedel. Dit Labourparlementslid zat nog niet in het Lagerhuis toen de overval op Irak werd voorbereid, maar met deze trioriedel gaf ze toe dat er geen enkele basis was voor het verhaal van de Iraakse “massavernietigingswapens”. Had Irak die gehad, dan zou de Gewillige Coalitie uiteraard geen ogenblik overwogen hebben de grens van het land te overschrijden. Een argument dat zo voor de hand ligt dat je het nooit hoort. En alsof niet bij verdrag geregeld is dat het atoomarsenaal van de USSR naar Rusland zou overgaan en verder niet naar andere onderdelen van de voormalige Sowjet-Unie. De “interviewer” vindt het niet de moeite waard dit te berde te brengen.
Klink je overtuigender, heb je een groter gelijk als je dezelfde prietpraat tot drie keer toe achter elkaar verkoopt? Een illustratief voorbeeld werd de volgende dag opgevoerd.

Angela Eagle mocht aankondigen dat zij zich meldt als opvolger voor Corbyn. De Labourpartij ontbeert sterk leiderschap, hele districten worden in de steek gelaten en er was een sterke progressieve partij tegen de Tories nodig. Ook dit niet een keer, maar drie keer achter elkaar als antwoord op gewillige onbenulvragen. We weten dankzij vooral D66 in Nederland wat dit soort lui met “progressief” bedoelt: afschaffen sociale voorzieningen en voortgezette privatiseringen in het publiek domein. New Labour heeft zich op dat gebied krachtig geweerd tussen 1997 en 2010. En natuurlijk met oorlog: Servië, Afghanistan, Irak, Libië, Syrië (in beide laatste gevallen zat Labour niet in de regering maar was de hoofdstroom ook voor – Corbyn niet). Daar was Angela Eagle dus ook erg voor, namens de “communities” die zo in de steek gelaten worden. Dan gaat de telefoonlijn open. Guardiancolumniste Rachel Shabi, Israëlische met Iraakse achtergrond woonachtig in Engeland: “U heeft voor de oorlog tegen Irak gestemd, u heeft tegen het instellen van de Chilcot-commissie gestemd, u heeft het collegegeld drastisch laten verhogen, wat heeft u te bieden tegenover Corbyn?” Eagle zet een huilerig stemmmetje op: dit klinkt naar wat ze op twitter tegen me loslaten. “Interviewer” snoert Shabi dan ook de mond, stel je voor dat Eagle ter verantwoording wordt geroepen.
Als de Blairites hun zin krijgen vandaag kan deze Eagle – die ook nog even liet weten gay te zijn, ook altijd zeer belangrijk – kandidaat-premier worden van het spoedig niet meer zo Verenigd Koninkrijk.
Een leerzame ervaring, die hedendaagse radiojournalistiek van de BBC.

AANVULLING

Maar soms wordt het zelfs de rechtse ideologen van de BBC te veel – hier begint Eagle weer te janken over twitter als zij wordt herinnerd aan haar stemgedrag in het Lagerhuis:

1 gedachte over “Als je je riedel maar vaak genoeg achter elkaar herhaalt zal hij wel waar zijn + aanvulling”

  1. Pingback: Coup bij Labour afgeblazen door uitvoerend comité | Krapuul

Reacties zijn gesloten.