Politici te enthousiast over hesje als brandmerk voor taakstraf

De hesjes moeten geen brandmerk zijn voor de drager, maar de samenleving laten zien wat taakstraffen zijn, zegt Reclassering Nederland. Maar in de enthousiaste reacties van sommige politici zie je het tegenovergestelde al gebeuren: ‘Heel goed, die hesjes, want een beetje anoniem harken is geen straf’.

Reclassering wil de hesjes landelijk gaan invoeren. Wie een taakstraf heeft, voert die dan uit in een felgekleurd gewaad met de tekst: ‘Werkt voor de samenleving’. Proeven in enkele regio’s hebben positieve reacties bij het publiek opgeleverd, aldus Reclassering. Men zou het hebben gewaardeerd te zien dat mensen die ooit de fout in zijn gegaan, iets goeds doen voor de maatschappij.

Was ook mijn eerste gedachte toen ik het las. Waarom niet gelijk ook bal aan voet of brandmerk? Daarbij, volgens mij werken die jongens en meisjes in Den Haag ook voor de maatschappij. Niet dat ze er allemaal iets goeds voor doen, maar ik stel voor dat zij ook zo’n hesje gaan dragen om ze er elke dag aan te herinneren waarvoor ze daar zitten. Want dát wordt voor mij te vaak vergeten door ze.

11 gedachten over “Politici te enthousiast over hesje als brandmerk voor taakstraf”

  1. We kunnen wel concluderen dat het schorriemorrie dat nu regeert in ieder geval niet in navolging van Thatcher zegt dat er niet zoiets als een samenleving is.

  2. Het lijken nomdedieu wel de middeleeuwen zeg. Toen werd je in een kar rondgereden als boef.
    En de echte kriminelen de bankiers, politici en vastgoedzwendelaars, krijgen die ook een ijzeren harnas erbij aan? en rammelende kettingen?

    Ik heb nog geen een ‘ sjiektiep’ gezien met zo’n hesje. En het Volk roept en schreeuwt dat het een lust is om nog gekkere straffen, liefst de guillotine terug op de markt.
    Stelletje stommerikken.

  3. 4: Karel,

    Ja, inderdaad. Mijn famielje komt uit de Jordaan, en mijn grootouders en ouders zongen dit.

    Ook naar aanleiding van het aardappeloproer:

    [Bloedbad

    In de eerste week van juli zwollen de onlusten aan, de arbeiders zelf kwamen nu ook in actie. Pakhuizen en winkels werden geplunderd. De politie stond machteloos en het leger trad op. Het oproer mondde uit in een veldslag op 5 juli 1917, waarbij militairen het vuur openden op de menigte die was samengekomen op het Haarlemmerplein. De opstand werd neergeslagen. Er vielen 9 doden en 114 gewonden.]

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardappeloproer

    Elke keer hetzelfde liedje, t’is de schuld van t kapitaal etc.

    ( wie heeft de tekst van dit liedje?)

  4. @5
    Het is eigenlijk meer een grap, De schuld van het kapitaal, ik heb (had? de zogenaamde Woonstichting de Key heeft ze uit het raam gegooid tenslotte) ook de Zweedse en de Engelse versie (Ian Whitcomb).

    De tekst (van Michel van der Plas)
    Het youtubeje is weer weg.
    Dan maar Fred Åkerström
    (tekst van de anarchistische schrijver Stig Dagerman).

  5. @7
    Dat “mietje” is toch wel een vette knipoog anders, als je weet dat Leen Jongewaard zelf van de herenliefde was…

  6. 9: Arnold:

    LeRoi begrijpt niets van de Zweedse taal, maar het klinkt wel goed.

    Ben lekker in het Turks aan het meezingen, geloof ik, of Chinees, weet ik het 🙂

    💡 Oprichting van een strijdkoor is ook wel leuk, en wordt weer tijd. We hadden er een, maar is natuurlijk weg-gerealiseerd als zijnde niet meer van deze tijd, eens kijken of ik de liedboekjes nog kan vinden.

  7. @10
    Allemaal!
    (Het geldt ook echt als drinklied, na het papiertjes prikken in het park – ha we zijn ontopic).

    Scandinavische talen zijn op papier beter te volgen dan in gesproken vorm…

Reacties zijn gesloten.