Als de rede ons verlaat

Dat was waarschijnlijk een betere titel geweest voor de column van Job Cohen op de Volkskrant.nl.
Wijze woorden overigens.

Wordt het nu niet eens tijd om de rede weer op te pakken en met elkaar in debat te gaan? Het zal voor sommige politici een hard gelag worden om dat te doen. Ze zullen met feiten om de oren worden geslagen die ze jarenlang verdraaid hebben. Dat heet dan vrijheid van meningsuiting. Dat mag allemaal natuurlijk, maar of het feitelijk klopt wat ze uit kramen is iets anders.
Henk en Ingrid (als ze nog bij elkaar zijn) kunnen dan ook eens horen of lezen achter welk een dwaas zij aanlopen.
Tenminste, als ze even zappen naar het journaal of een actualiteiten programma, casu quo een krantje kopen. Bijna een onmogelijke opgave natuurlijk, want je moet wel op de hoogte blijven van met wie Linda de Mol of Wendy van Dijk het gisteravond weer hebben gedaan.

Misschien helpt het als ze de column van Cohen even lezen in plaats van steeds het debat te overschreeuwen.

5 gedachten over “Als de rede ons verlaat”

 1. ‘A bad word whispered will echo a hundred miles’, aldus een Chinees gezegde.

  Zucht. Spreken ze daar ook al Engels?

 2. Heb het stuk van Cohen nu twee doorgelezen en ik persoonlijk kan er geen “wijze woorden” in ontdekken. Het weinige zinvolle, wat hij zegt, over het matigen van de toon (die hij volgens mij abusievelijk :”de woorden” noemt) wordt in de context van zijn hele verhaal dan weer ontkracht. En de inschatting, dat “na tien jaar debat” NU verlamming dreigt… Dat hele onzinnige debat, zo het al gevoerd werd, is volgens mij al vanaf het prilste begin aan verlamming onderhevig. In ieder geval verlamming van de denkspieren…

  En Cohen, ’s lands “beste” debater :roll:, die oproept tot een echt debat… 😀

 3. “De gebeurtenissen in Noorwegen dwingen ons niet tot het stellen van de schuldvraag, maar tot bezinning over de manier waarop we met elkaar in debat gaan. Dat stelt de fractieleider van de PvdA, Job Cohen.”

  Wel ja, ik zie dat debat helemaal voor me:

  http://www.youtube.com/watch?v=1KATL-5ngBI

  Wilders zit links, Cohen rechts, en Gerdi Verbeet in het midden

Reacties zijn gesloten.