Alleen Engeland stemt duidelijk tegen blijven in de EU

Het is nogal merkwaardig dat de Six Counties, die zo’n belangrijke rol spelen in het gedoe rond Brexit, niet werden vermeld bij de uitslagen van de EP-verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, dat inderdaad alleen Groot-Brittannië besloeg. En waarvan Wales en Schotland een duidelijke pro-Remain-stem hebben uitgebracht, ook al kreeg de Faragepartij in Cymru wel een poot aan de grond.

Opmerkelijk is dat de Six Counties, vaak zo achteloos “Noord-Ierland” genoemd, drie vrouwen afvaardigen in het Europarlement: Martina Anderson van Sinn Féin, Diane Dodds van de Democratic Unionist Party – de collaborateurspartij van de Tories in Westminster en Naomi Long van de Alliance Party, zusterpartij van de LiberaalDemocraten en niet-tribaal van huis uit. Twee kandidaten voor Remain, een Brexitkandidate. De Brexitpartij speelde geen rol in de Six Counties.

Alleen al de gebrekkige berichtgeving is veelzeggend. In feite is het Verenigd Koninkrijk voorbij, men wil het in Westminster alleen nog niet weten. Alleen Engeland heeft in meerderheid tegen in de EU blijven gestemd.

BBC News