Aanslag op spelersbus in Dortmund waarschijnlijk opnieuw door extreemrechts

De Duitse politie verdenkt Duitse extreemrechtse terroristen van de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. Collega Pyt van der Galiën heeft erover bericht. In dat bericht wordt opgemerkt dat ISIS geen deeleisen stelt en dat de sluiting van een Amerikaanse basis in Duitsland nooit een eis van jihadisten was, maar dat het echter wél een regelmatig terugkerend thema in extreemrechtse kringen is.

Duidelijk is wel dat met extreemrechtse kringen Duitse kringen worden bedoeld, hoewel dat niet expliciet is genoemd. Maar laten we vooral niet vergeten dat ISIS en jihadisten in het algemeen eveneens extreemrechts zijn. Het zijn islamitische versies van extreemrechts. Zowel ISIS als Duits extreemrechts geloven in een dictatoriale, sterke leider die een staat beter zal besturen dan democratisch gekozen politieke leiders.

Dat de aanslagen het gevolg zijn van een strijd tussen verschillende gangs is niet absurd. Zo kennen we die bijvoorbeeld in Irak waar diverse groepen elkaar bevechten, vaak op grond van ofwel sjiitische dan wel soennitische opvattingen. In het Westen lijkt zo’n primitieve strijd ook steeds meer terrein te winnen. Daar gaat het dan tussen nationalistisch extreemrechts van Europese origine en islamitisch extreemrechts dat zich onder de banier van ISIS schaart.

Behalve door elkaar te verketteren is volgens extreemrechts links de schuld van alles. Anders Behring Breivik was daar expliciet in. En jihadisten hebben gepoogd Malala Yousafzai, later Nobelprijswinnares voor de Vrede, te vermoorden vanwege een in hun ogen links thema als onderwijs aan meisjes.