Racist pleegt aanslag op Franse moskee

Bij een aanslag op een moskee in Bayonne (in het departement Pyrénées-Atlantiques) zijn twee mensen ernstig gewond geraakt. De dader is de 84-jarige Claude Sinké, die in 2015 namens het FN 17,5% kandidaat stond bij gemeenteraadsverkiezingen.

De dader opende gisteren om 15:20 uur het vuur op mensen die uit de moskee kwamen. Daarbij raakten twee mannen – beiden in de 70 – zwaar gewond. Een man werd in de borst geraakt, een andere in de nek. Hun toestand is stabiel.

Na de aanslag stak Sinké een auto in brand, waarna hij vluchtte. Later op de middag werd hij in zijn woning gearresteerd. Bij de huiszoeking vond de politie drie vuurwapens. Sinké heeft de daad inmiddels bekend.

Naar verluid kende iedereen in de omgeving Claude Sinké. Hij hield zich bezig met schrijven en beeldhouwen en slaagde er zelfs in een boek gepubliceerd te krijgen. Volgens iemand die hem kende hield hij er ‘weerzinwekkende’ opvattingen op na. Zo zou hij zich bij diverse gelegenheden negatief hebben uitgelaten over ‘bepaalde gemeenschappen’. M.a.w: Sinké is een hardcore racist.

In 2015 stond Sinké bij de gemeenteraadsverkiezingen in Seignanx kandidaat voor het fascistische Front National (inmiddels Rassemblement National). Hij behaalde 17,45% van de stemmen.

Bron: Libération

Uitgelichte afbeelding: demo tegen het FN, Parijs 2014 – By Jiel Beaumadier – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33394176