Aangifte doen; hoeveel zin heeft het?

VVD en D66 te Amsterdam vinden nog steeds dat er, althans in Amsterdam, te weinig aangifte wordt gedaan. Maar, wat je zo nu en dan aan de borreltafel en op verjaardagen hoort, lijkt waar te zijn. Al vele jaren hoor ik over niets anders dan capaciteitsproblemen bij de politie. Afgezien van die gevallen waarin men te hard rijdt of een wietplantage runt lijkt de politie er geen tijd voor te hebben. De politie kan het gewoon niet aan:

Tussen 1 oktober 2009 en 30 september 2010 kwamen bij de politie een miljoen meldingen van criminaliteit binnen. Zo’n negen procent daarvan werd doorgeleid aan het OM, die in 63 procent van die gevallen de zaak aan de rechter voorlegde. Daarvan leidde 83 procent van de gevallen tot een veroordeling. Een onbekend, maar fors aantal zaken blijft liggen.

De Rekenkamer stelt dat de politie te vaak tegen de regels in zaken terzijde legt vanwege capaciteitsproblemen. Hierdoor gaan verdachten vrijuit die eigenlijk opgespoord hadden moeten worden. Exacte cijfers van de uitstroom van zaken ontbreken omdat de administraties van de politie en het OM niet op elkaar aansluiten.

 

2 gedachten over “Aangifte doen; hoeveel zin heeft het?”

  1. EInd vorig jaar meegemaakt: meisje komt bont en blauw, schaafplekken, zo hier en daar bloedend het politiebureau binnen. Ze is net aangereden met dr scooter, de automobilist is er vandoor gegaan. Ze wil aangifte doen.
    “kan niet”, “moet je een afspraak maken”

  2. De politie raadt zelf aan om zo weinig mogelijk aangiftes te doen wegens onderbemaning.

Reacties zijn gesloten.