Benoemen populismeprobleem door Koning Albert wordt niet gewaardeerd

Toch leuk om te zien hoe de Grote Problemenbenoemers ter rechterzijde in het politieke spectrum steeds weer als een wesp gestoken reageren als het door henzelf veroorzaakte probleempje van rechts-rabiaat populistisch gebral wordt benoemd:

De Belgische koning Albert II krijgt veel kritiek op zijn kersttoespraak, waarin hij waarschuwt voor de gevaren van het populisme. De vergelijking die hij trekt met de opkomst van het nazisme tijdens de crisis in de jaren dertig schiet niet alleen bij de populistische Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) in het verkeerde keelgat, melden Belgische media. (NRC)

Maar ook in België laten de iets minder rechtsen zich blijkbaar in slaap sussen en vinden zij ook dat de Belgische koning te ver gaat.

In tegenstelling tot het Nederlandse koningshuis heeft het Belgische zich trouwens wel vaker politiek tamelijk sterk gemaakt, zeker tijdens de twee Wereldoorlogen. Maar denk ook aan koning Boudewijn, die in 1990 weigerde zijn handtekening te zetten onder een abortuswet. Nou ja, of je het in alle gevallen met hen eens bent kun je je afvragen, karakter hebben ze wel, die van Saksen-Coburgjes.

3 gedachten over “Benoemen populismeprobleem door Koning Albert wordt niet gewaardeerd”

  1. Ja, heeft toch meer ruggengraat dan ik dacht. En wel leuk altijd dat ze gaan kaatsen en nooit die bal verwachten. 😀

  2. Albert maakte in het verleden vaker een uitglijer ,maar hij neemt in ieder geval wel de moeite om zijn kerst toespraak te houden omtrend de kerst ,en niet ver van te voren en zelf op vakantie te gaan op wintersport ,want trix zal echt niet even terug komen voor haar deuntje .

  3. Las net ergens een verwijzing naar Griekenland’s gouden dageraad. En dat het ongepast zou zijn, om te beweren dat onze zuiderburen daar zelfs maar mee zou zijn te vergelijken.

    Het dringt blijkbaar bij een deel van de (wereld)bevolking niet door, dat er toch echt veel mensen zijn die zich waarlijk hebben verdiept in ‘het fascisme’, in al haar vormen. Dit in tegenstelling tot een paar roeptoeters, zoals wij die -helaas- ook in Nederland kennen. En met verdiepen bedoel ik dus niet een TL;DR-reactie oproepen bij een wikipedia artikeltje over deze materie.

    Tijd terug in de volkskrant, een of andere ‘intellectueel’ die het ongepast vond om Robert Paxton zijn jarenlange studie te gebruiken, om dat dit ’te algemeen toepasbaar’ zou zijn. De droeftoeter. Had hem eigenlijk even een mailtje moeten sturen met de ‘pedllars of hate’ analyse. Maar ja, ook dat bestaat uit een paar honderd bladzijden.

    Koning Albert had zich veel eerder moeten uitspreken, om dat (ultra)nationalistische kankergezwel uit de maatschappij te weren. Los van enkele projecten om duidelijk te maken wat fascisme nu eigenlijk is; maar vooral waar dit uit voortkomt.

    De afgelopen jaren is er m.i. teveel nadruk gelegd op de gruwelijke Shoah, maar in veel mindere mate hoe dit heeft kunnen plaatsvinden. Het hedendaagse gedweep met ‘de Joden’ [(Extreemrechtse) Zionisten, dus] is zowel hilarisch als immens triest.

    Verplicht op school naar Schindler’s list kijken, heeft bijvoorbeeld géén positieve bijdrage weten te leveren.

Reacties zijn gesloten.